Program


The Importance of Being Oscar

The Importance of Being Oscar

Szirtes Balázs előadásában, angol nyelven
(An Evening with Oscar Wilde)
Az előadás hossza: 100 perc, egy szünettel
„A zsenimet az életembe oltottam, a műveimbe csak a tehetségem jutott. Az életem a főművem!” (O.W.)
Egy este Oscar Wilde társaságában! Az angol nyelvű előadásban, először kerül Magyarországon színre az ír író-rendező-színész-színházalapító Micheál macLíammóir, Oscar Wilde zsenijéhez méltón megírt…  több

 

Micheál MacLiammóir

The Importance of Being Oscar

 

Micheál MacLiammóir ír színész kétrészes monodrámája, mely Oscar Wilde különböző életeseményein, egyes írásain, valamint – a második részben – a De Profundis című, a readingi fegyházban írt megrendítő levélen alapul. A cím szellemes szójátéka a magyarul Bunburyként (eredetileg: Importance of Being Earnest) ismert darab címére utal („Fontos, hogy valakit Oscarnak hívjanak), mely szellemes hivatkozáson túl azt is jelzi, darabjában az író az életeseményeken túl elsősorban a jellegzetes wilde-i személyiséget, a műveiben szereplő önportrékat, mindenekelőtt pedig egy stílust (egy alkotói és egy életstílust) igyekszik megjeleníteni.

Micheál MacLiammóir a huszadik századi brit és ír színház és film jelentős (bár nálunk sajnos alig ismert) alakja volt, londoni születésű ír, aki színházi munkásságán túl komoly írói életművet is magáénak mondhat, számos, díjjal elismert könyvet és darabot írt. Oscar Wilde-ról szóló darabját Dublinban, majd a Broadway-n is játszották, s játsszák azóta is sikerrel az angolszász színpadokon, legutóbbi felújítása a londoni West Enden volt, 1998-ban.

A darab, amellett, hogy igazi rátermettséggel és írói bravúrral idézi fel Wilde személyiségét, utánozhatatlan írás- és életművészetét, egy olyan felfedezésre váró alkotói sorsot és életmodellt ábrázol, amely különcségeiben és emberi drámájában egyszerre szórakoztató és megrendítő. Wilde – valaha magyar színpadokon is sokat játszott életműve – az utóbbi években kissé háttérbe szorult nálunk, a számos darabra ügyesen reflektáló alkotás ezt a hiányt is pótolhatja, az ír szerző igen sajátos, a drámatörténetben egyedülálló alakjára irányíthatja a figyelmet. Egy monodráma esetében igen fontos a megfelelő személyiségű színész megtalálása: Szirtes Balázs kiválóan érti és műveli azt a fajta eleganciát és stílusérzékeny játékot, mely valóban „wilde-i könnyedséggel” képes váltogatni műfajokat, egyszerre több réteget megmutatni, s elhitető erővel megjeleníteni a látszólagos könnyedség mögött rejtőző mély emberi drámát. Alkotó személyisége tökéletesen alkalmas Oscar Wilde – és egy különösen izgalmas darab – hiteles megformálására.

Jelen előadásunk értékét növelheti, hogy a darab először jelenik meg magyar színpadon, szándékunk szerint mindenképpen új színt, valóban színházi újdonságot kínálva az évad nézőinek, és mint angol nyelvű előadás is hiánypótló az aktuális budapesti színházi kínálatban.

 

Ajánló


A világhírű filmből készült musical dalai – Nem szabd félni, Valahol Európában, A…

Idén is várunk benneteket szeretettel a Ráday utcába, a Csokit vagy Csalunk eseményre!…

WELLHELLO • FOLLOW THE FLOW • AUDI ARÉNA SHOW November 23. szombat Audi…