Program


Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. február 19. kedd, 19:45

Műsor
Igor Stravinsky: Négy norvég kép;
Tangó;
Scherzo à la russe;
Zsoltárszimfónia;
Tavaszi áldozat

Igor Stravinsky megváltoztatta a zenetörténelmet sokkolóan radikális, modern nyelvezetével. Provokatív volt és pimasz, okos és humoros. Híveit és ellenfeleit is zavarba hozta állandóan változó stílusával. A Fesztiválzenekar legnépszerűbb darabjaiból és néhány ritkaságból fest róla színekben gazdag portrét.

A koncert első felében három olyan művet hallhatunk, melyek születésekor a pénztelenség volt Stravinsky legfőbb múzsája. A Négy norvég kép (1944) eredetileg egy Norvégia náci megszállását feldolgozó hollywoodi filmhez készült. A szerző a filmet nem látta, helyette egy használtkönyv-kereskedésben fellelt népdalgyűjteményből merített inspirációt, a film készítőit azonban nem győzte meg. A kompromisszum nem volt az erőssége, így inkább átdolgozta a darabot zenekari szvitté.A Scherzo à la russe (1944) szintén filmzenének indult, de mivel ez az együttműködés is füstbe ment, a szerző áthangszerelte jazzformációra, majd nagyzenekarra. A különös atmoszférájú Tangó – egy szabálytalan argentin tangó – az első műve, amelyet a jogdíjak reményében teljes egészében Amerikában írt.A koncert második felében érkeznek az igazi nagyvadak. A kórusra és zenekarra írt háromtételes Zsoltárszimfónia (1930) Stravinsky neoklasszikus időszakából való; olyan művet akart alkotni, amelyet „egyetemesen csodálnak”. Átmozgatja a lelket, egyszerre kiszámítható és titokzatos, a benne rejlő erő pedig a kórus­ és a zenekar harmóniájában rejlik.Fischer Iván szerint a Tavaszi áldozat (1913) megváltoztatta a világot. Bemutatója botrányosra sikerült és pofozkodásba fulladt, a hangos fújolástól a táncosok és a közönség sem hallotta a zenét, amelyben misztikus szertartások, halálos vallási rítusok, termékenységi és varázstáncok buzognak.

Ajánlatunk


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. De ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Ajánló


Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

“Mert van a Stradivari és egy átlagos hegedű, A Stradivari Stradivari, a másik meg középszerű! És én hazudhatnék neked tovább,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!