Program


Pozsgai Zsolt: Jávor hajnalai – zenés játék két részben

Pozsgai Zsolt: Jávor hajnalai – zenés játék két részben

A mű főszerepeit Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea művészházaspár, a zenés színház és az operett világának egyik meghatározó művészei alakítják, mint egy jutalomjáték, és ez alkalommal a dráma műfajában.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: június 16. csütörtök, 19:00

Jávor hajnalai - Tájékoztató anyag

A mű Jávor Pál drámai harcának megmutatása, mikoris feleségével hazatérve Amerikából, kigyógyulva alkoholizmusából, és megtérve Istenhez megpróbál új életet kezdeni.

A mű főszerepeit Szolnoki Tibor és Zsadon Andrea művészházaspár, a zenés színház és az operett világának egyik meghatározó művészei alakítják, mint egy jutalomjáték, és ez alkalommal a dráma műfajában.

Az előadás egyik legfontosabb célja, hogy az igényes szórakoztatáson túl hiteles közelségbe hozza a generációk számára imádott színész alakját, élettörténetét.

A produkció kamaraszínházi előadásként, a korabeli zenei részletek megidézésével (a mű 1959-ben játszódik a budapesti Kamara Varietében) képet ad az ötvenes évek kultúrpolitikájáról, a pályakezdő és már sikeres művészek komor helyzetéről.

JÁVOR HAJNALAI

-zenés játék két részben Jávor Pál emlékének-

Író: Pozsgai Zsolt

Szereplők:

Jávor Pál, 57 éves: Szolnoki Tibor (Jászai-díjas)

Olga, a felesége, 54 éves: Zsadon Andrea (Jászai-díjas)

Torma Ilona, kezdő színésznő, 24 éves: Kelemen Fanni

Menedék Imre , 42 éves, a Kamara Varieté zongoristája: Körmendi Péter

Kiss Ferenc, 58 éves, színész, Jávor régi ellenfele: Balogh Bodor Attila

Hajnal úr, az éjjeliőr, 28 éves: Tóth Marcell e.h.

Díszlet: Zsadon Andrea

Jelmez: Tóth Barna

Zenei vezető: Körmendi Péter

Rendező: Seregi Zoltán

Történik:

1959 májusában a budapesti Kamara Varietében, műsorzárás után.

Négy hajnal – négy újrakezdés. Jávor és felesége megérkeztek Amerikából, Jávor kigyógyulva alkoholizmusából, és megtérve Istenhez megpróbál új életet kezdeni. Egészségi állapota azonban megrendült, memóriája sem a régi, és bár tartja még magát, egyre nehezebben bírja. Kap ugyan kegyelemből szerepeket, de a színpadon egyre rosszabb formát mutat, a közönség is kezd elfordulni tőle. Szerződési ajánlatokkal is megkeresik a múltjára való tekintettel, úgy, hogy nem kell színpadra mennie, csak a fizetést kapja. Ezt a büszkesége nem viseli el.

Egyik „lázadási kísérlete”, hogy fellép esténként a Kamara Varietében, ahol édes-bús dalokat ad el Menedék Imre kíséretében. Négy hajnal története a darab. Az első éjszaka megkeresi őt egy fiatal színésznő, Torma, aki a Nemzetiből azt a megbízást kapja: ha ráveszi Jávort arra, hogy az Ármány és szerelem-ből játssza el az öreg Millert, akkor ő megkapja Lujza szerepét. Jávor elkezd titokban készülni a szerepre, bár ez nem megy könnyen, a lány hite, egyénisége azonban mégis elindítja ezen az úton.

Ezt azonban félreérti Olga, Jávor felesége, és hármójuk között egy emberi játék bontakozik ki, mely a négy estén ennek a drámának négy különböző fokozatát jeleníti meg. Állandóan megjelenő szereplő Kiss Ferenc, a néha nyilasnak állt nagy színész, akinek Jávor sohasem bocsátott meg, és Kiss Ferenc még mindig úgy hiszi, ez a baráti viszony helyreállítható. /Tény, hogy Jávor a saját halálos ágyán fogott kezet tizenöt év után Kiss Ferenccel, és bocsátott meg neki./ Fontos szereplője még a játéknak Hajnal úr, a Kamara Varieté éjjeliőre, aki hajdanán gróf volt, de elvették mindenét, és most itt dolgozik. Ő is segít Jávornak és Tormának a felkészülésben.

Hatuk története a darab, melyben Jávor rájön: képességei és tehetsége bőven alkalmassá teszik Miller szerepére, de fizikailag már nem vállalhatja fel ezt a szerepet. Mindegy, a szerep belül meg van, létezik, és amikor a megbékült Olgával az utolsó hajnalon elindulnak haza egy önmagával boldog és kiegyezett ember tér haza, és tér meg majd az örökkévalóságnak.

A darabot a Kamara Varietében hajnalban énekelt dalok gazdagíthatják.

Az előadás egyik legfontosabb célja, hogy az igényes szórakoztatáson túl hiteles közelségbe hozza a generációk számára imádott színész alakját, élettörténetét.

Az előadásban felhangzó dalok és szerzői, melyek az alábbi Ügynökségek engedélyével kerültek felhasználásra:

Néha, néha visszatérnek a tavaszi álmok  (Hetényi Heidelberg - Békeffi László )                       
Én mindezen már túl vagyok (Erőss Béla)
Holdas éj a Dunán (Eisenmann Mihály – Szilágyi László)  Hartai Zenei Ügynökség és a Proscenium Szerzői Ügynökség
Hol az a dal (Gyöngy Pál)
Fogadj el engem, úgy ahogy vagyok  (Szabó Kálmán)   UMPA ügynökség
Tanulj meg fiacskám komédiázni  (Zerkovitz Béla )  Pentaton Művészeti és Koncertügynökség
Falevél, falevél  (Márkus Alfréd – Nóti Károly) HOFRA Színházi és Irodalmi Ügynökség

Ajánlatunk


A Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 37 éve állít emléket az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak, a középkori Európa egyik legfontosabb eseményének.

Az elegáns londoni emeleti lakás Philipé és Joanáé. Hetek óta tart a renoválás, nagy a felfordulás. Philip és Henry sikeres gyermekkönyv-kiadók, irodájuk a földszinten található. Henry nagy nőcsábász. Amíg Philip a feleségével vendégségbe készül, addig Henry egy hölgy ismerősével randizna társa lakásában...

Ajánló


Szabó Máté, Koós Réka, Békefi Viktória és Lux Ádám főszereplésével láthatja majd a közönség a Margitszigeten az Omega együttes és…

Az utóbbi évek legsikeresebb rapprodukciója visszatér a Füredi SunCity színpadára.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!