Program


Idegenek mindenütt – Velencei Biennále 2024

Idegenek mindenütt – Velencei Biennále 2024

Az előadás bemutatja a 60. Velencei Képzőművészeti Biennále által felvetett főbb kérdéscsoportokat, a díjazottakon kívül, szubjektíven kiemel néhány fontos és izgalmas jelenséget, tárlatot – természetesen a magyar pavilonra is kitérve –, valamint szó lesz a biennále kísérőeseményeként a városban látható kiállításokról is.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: június 19. szerda, 18:00

Idegenek mindenütt – Velencei Biennále 2024
Művészettörténeti előadás

Az idén 60. alkalommal megrendezett Velencei Képzőművészeti Biennále a világ legnagyobb művészeti seregszemléje, ahol szemtanúi lehetünk a kortárs művészetek főbb jellemzőinek, aktuális kérdésfelvetéseinek. A főkurátor, a brazil Adriano Pedrosa „Idegenek mindenütt” címet adta az idei eseménynek, és egy 11 évvel korábbi biennálét látogatva kezdett azon gondolkozni, hogy ő milyen művészeti fesztivált is rendezne. Már a korábbi biennálék is tudatosan figyeltek az Európán, Amerikán kívüli világ művészeti életére: 2022-ben Afrikán és a tudatalatti világ megjelenítésén volt a hangsúly, 2024-ben pedig Latin-Amerika és a törzsi kultúrák kerültek a középpontba. Az esemény ezúttal is számos kérdést vet fel, mint például, hogy ugyanazt a művészetfogalmat használjuk-e, vagy amit látunk, az mennyire autentikus?

Az egyes nemzeti pavilonok valamely nemzet vagy kisebbség problémáját tematizálják. A legjobb pavilonnak járó Arany Oroszlán-díjat az ausztrál pavilon, az ausztrál őslakosok felmenőinek érzékeny vizsgálatáért nyerte el, míg a legjobb résztvevőnek járó díjat a Mataaho Collective nevű új-zélandi csoport kapta különleges installációjáért. Az idei biennáléra leginkább a kollektív emlékezés és traumabemutatás-feldolgozás a jellemző. Emellett azonban találkozhatunk futurisztikus, vagy a látványra fókuszáló művekkel is. Ez utóbbihoz tartozik a magyar pavilon Kopeczky Róna által kurált „Techno Zen” című kiállítása, amely a nemzetközi hírű Nemes Márton munkája.

Az előadás bemutatja a biennále által felvetett főbb kérdéscsoportokat, a díjazottakon kívül, szubjektíven kiemel néhány fontos és izgalmas jelenséget, tárlatot – természetesen a magyar pavilonra is kitérve –, valamint szó lesz a biennále kísérőeseményeként a városban látható kiállításokról is.

Előadó: Dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszékének tanszékvezető docense

Időpont: 2024. június 19. (szerda) 18:00

Helyszín: Hegyvidék Galéria, 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.

Részvételi díj: 1000 Ft, Hegyvidék Kártyával: 500 Ft
Jegyek kaphatók a https://hegyvidekgaleria.jegy.hu/ oldalon, valamint a Hegyvidék Galériában.
Az eseményekre érkezéskor a Hegyvidék Kártya felmutatása kötelező!

Ajánlatunk


A Bakhytzhan Baikadamovról elnevezett, többszörösen díjazott Kazah Nemzeti Kórus 1935-től a Filharmónia részeként működött kisebb vegyeskarként Dmitrij Matsutsin zeneszerző vezetésével, és már 1936-ban sikerrel szerepelt a Moszkvában rendezett kazah művészeti ünnepen. 1939 februárjában a Filharmónia kórusából vált Állami Kórussá, azóta pedig nagy sikerrel koncertezik Kazahsztánban és más országokban. Az énekegyüttest olyan karnagyok vezényelték, mint Borisz Lebegyev, Latif Hamidi, Borisz Orlov, Bakhytzhan Baikadamov és Galina Vinogradova, 1959-től 1991-ig a Szovjetunió Népművésze állami díjjal kitüntetett Anatolij Vasziljevics Molodov állt élükön, jelenleg pedig Kazahsztán kitüntetett művésze, Beimbet Demeuov a vezetőjük. Repertoárjukon szerepelnek népdalfeldolgozások, szvitek, megzenésített költemények, kantáták, oratóriumok orosz és külföldi klasszikus, valamint modern zeneszerzőktől.

Ajánló


Egy spanyol kisvárosban eljegyzést tartanak: Mayor Mendoza, a helyi polgármester férjhez adja lányát, Catarinát José Riverához. Az esemény azonban váratlan…

Csak a szeretet: az egyetlen és ősi, időn és téren átívelő, mindannyiunkat összekötő energiáról beszél Magyarország első számú újcirkusz-társulata, a…

Giuseppe Verdi RIGOLETTO Opera három felvonásban, olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!