Program


BACH CSELLÓSZVITEK – Banda Pál gordonkaművész szólóestje

BACH CSELLÓSZVITEK – Banda Pál gordonkaművész szólóestje

24. Zsidó Kulturális Fesztivál
2022. szeptember 4-12.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 6. kedd, 19:00

24. Zsidó Kulturális Fesztivál

2022. szeptember 4-12.

 

2019. szeptember 6., kedd, 19 óra

BACH CSELLÓSZVITEK – Banda Pál gordonkaművész szólóestje

Banda Pált három évvel ezelőtt már hallhatta a közönség a Frankel zsinagógában, akkor Bach C-dúr és c-moll csellószvitjét játszotta. A sorozat idén folytatódik, szeptember 6-án két másik Bach szvit, a d-moll és az Esz-dúr hangzik el. Bach összesen hat csellószvitet írt, ezek mindegyike 1717 és 1723 között keletkezett, azaz abban az időszakban, amikor Anhalt-Kötheni Lipót herceg kötheni udvara volt az otthona. Korábban a weimari udvarnál állt szolgálatban, onnan csábította magához a művészetkedvelő, és a zene iránt különösen fogékony herceg, felajánlva az udvari zenekar karmesteri és kamarazenei igazgatói posztját. Bach egy nagyszerű, tizenhét tagú zenekarral dolgozhatott, a zenészek nagyrészt I. Frigyes porosz király feloszlatott zenekarából szerződtek ide. Itt játszott a korszak egyik legjobb gambása, Christian Ferdinand Abel, és a kiváló csellista, Christian Linigke, akik számára a hat csellószvit íródott, de a remek muzsikosok több új darabot is inspiráltak. A cselló egyébként ebben az időben egy még alig egy-két évtizedes történettel rendelkező, új hangszer volt.

Műsor: J.S. Bach: d-moll csellószvit, J.S. Bach: Esz-dúr csellószvit

Banda Pál a budapesti Zeneakadémia befejeztével – Végh Sándor meghívására – a Camerata Salzburg cselló szólamvezetője lett. Az itt eltöltött időt követően csatlakozott a Chamber Orchestra of Europe-hoz, ahol olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Solti György, Schiff András, Rudolf Serkin, Claudio Abbado, Nikolaus Harnoncourt, és Lorin Maazel. Ezzel párhuzamosan a szólista pályán is elindult, egyebek közt Haydn és Schumann versenyműveit, Bach és Kodály szólószonátáit játszotta Anglia legjelentősebb koncerttermeiben, valamint Dvorak concertoját Szingapúrban. 1998-tól tíz éven át az angol zenei élet egyik meghatározó vonósnégyese, a nagy múltú Allegri Quartet csellistája volt. 2012 óta az English Piano Trio művésze. A koncertezés mellett a tanítás is fontos helyet kap pályáján, a londoni Purcell School és a Royal College of Music professzora.

 

* Az időpont változtatás jogát fenntartjuk!

* Az előadás az időpontjában hatályban lévő kormányrendeletek, járványügyi szabályok betartásával látogatható.

Ajánlatunk


Andrew Lloyd Webber csodálatos műve a Biblia legszebb, drámai fordulatokban leggazdagabb történetén, a József legendán, illetve Thomas Mann tetralógiáján alapul.

A 90 perces élőkoncert alatt együtt visszarepülhetünk a 80-as évekbe és megannyi elfeledett emléket idézhetünk fel.

Ajánló


André mostanában mindent elfelejt, valahogy nem állnak össze a dolgok a fejében. A lakása, a lánya, a bútorok... minden olyan…

A Madách Színház újabb világsikert hoz Budapestre: 2022. szeptember 16-17-18-án bemutatja az Aranyoskám (Tootsie) című musicalt, Szirtes Tamás rendezésében. A…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!