Program


Holodomor - Keserű aratás

Holodomor - Keserű aratás

Bitter Harvest
Kanadai történelmi dráma, 104 perc, 2017
angol nyelven, magyar felirattal

Rendező: George Mendeluk

Írta: Richard Bachynsky Hoover, George Mendeluk
Szereplők: Max Irons, Samantha Barks, Terence Stamp

A kanadai rendező nagyszabású történelmi filmje egy szerelem, Jurij és Natalka kapcsolatán keresztül tárja elénk a modern kori Európa egyik legborzalmasabb tragédiáját, a harmincas évek eleji ukrán éhínség, a „holodomor” („éhhalál”) történetét. A sztálini diktatúra kegyetlen intézkedései – a kollektivizálás, a terménybeszolgáltatások, a lakosság elszigetelése – 1932-33 során megtizedelték a világ egyik legtermékenyebb mezőgazdasági területének számító Ukrajna lakosságát. Mivel a szovjet vezetés Sztálin halála után is mindent elkövetett, hogy eltitkolja a  szörnyű tragédia tényét, az áldozatok pontos számát ma sem ismerjük – a történészek hét-tíz millió halottról beszélnek.

Az ukrán felmenőkkel rendelkező kanadai rendező, George Mendeluk, és a szintén ukrán családi hátterű kanadai producer, Ian Ihnatowycz látványos alkotása az ukrán áldozatok előtt tiszteleg, amikor a világ széles nyilvánossága elé viszi történetüket. A filmet könnyűszerrel forgathatták volna Kanadában a két ország hasonló természeti adottságai miatt, de fontosnak tartották, hogy az eredeti helyszínek jelenjenek meg a mozivásznon, ezért Ukrajnában zajlott a forgatás. Az angol-amerikai stábhoz ukrán közreműködők csatlakoztak, akik – mint az hamar kiderült – felmenőik révén szinte valamennyien érintettek voltak a tragédiában. Az, hogy a Keserű aratás felidézte, megjelenítette a hajdani tragikus eseményeket, mélyen megérintette őket és szívügyükké tette a közös munkát.

A film most Kanada Nagykövetsége jóvoltából egyetlen alkalommal Budapesten is látható lesz. Június 29-én, csütörtökön este 19 órától az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében tekinthetik meg az érdeklődők – angol nyelven magyar felirattal. A film megtekintését 12 év alatt nem ajánljuk.

A vetítésre a június 1-jén indult „Fókuszban Ukrajna” elnevezésű eseménysorozat záróakkordjaként kerül sor. Az egy hónapig tartó eseménysorozatot Ukrajna, Kanada, Nagy-Britannia és az USA nagykövetségei szervezték.

 

Ajánló


A történet egyszerű, és rendkívül szórakoztató mind darab, mind musical formájában.

A hét zenészből álló rézfúvós együttes Bécs belvárosában, Josef Mnozil kocsmájában jött létre.

Comden-Green-Freed-Brown: Ének az esőben