Babits Mihály Kulturális Központ

Babits Mihály Kulturális Központ

A Babits Mihály Kulturális Központ Szekszárd Megyei Jogú Város legnagyobb kulturális intézménye, közművelődési, közösségi színtere.

Az intézmény 1970 április 2-án nyitotta meg kapuit Tolna megye székhelyén, Szekszárdon, a művelődni és szórakozni vágyó közönség számára.A sok év alatt a társadalmi környezet változásaira folyamatosan reagálva, szakmai megújulási törekvéseket és a mindenkori fenntartói szándékot is figyelembe véve igen sokat változott funkciójában, hatókörében és elnevezésében egyaránt. Időközben átvette a megszűnt Gyermekek Háza feladatkörét, bővült a Tourinform Irodával, a Panoráma Mozival, majd 2005 januárjában a Művészetek Házával egyesült.

Alapfeladatai:

a tárgyi és szellemi kultúra értékeinek létrehozása, megőrzése, közvetítése; kulturális műsorok, rendezvények, szakmai konferenciák, kiállítások szervezése közművelődési intézmények, közösségi színterek működtetése befogadó színházi tevékenység a helyi lakosság polgári szerveződésének elősegítése; az életminőség és közérzet javítása; az általános és szakműveltség terjesztése, ízlésformálás, tudásátadás; a helyi lakosság szociális és mentális helyzetének javítása; oktatási kiegészítő, segítő programok, tehetséggondozás komplex támogatása ifjúsági információs és szolgáltató tevékenység; művelődési helyzetek, lehetőségek és formák szervezése a felnövekvő, illetve a felnőtt nemzedék számára egyaránt;

o   ismeretterjesztő előadások, fórumok, népfőiskolák szervezése

o   művészeti alkotóműhelyek, amatőr együttesek működtetése

o   szakkörök, klubok, közhasznú tanfolyamok működtetése

egyéb közösségi, társadalmi tevékenység

o   városi és állami ünnepek koordinálása

o   családi ünnepek szervezése

a hazai és nemzetközi filmkultúra közvetítése a város és a térség számára.

E feladatok mind teljesebb megoldása érdekében az intézmény folyamatosan a következő művelődési formákat kínálja:

Színház: gyermek-, ifjúsági- és felnőtt bérletsorozatok, bérletszünetes előadások; Kamara-, nagyzenekari-, komoly- és könnyűzenei koncertek; Kiállítások; Irodalmi estek, pódium előadások; Gyermek- és ifjúsági műsorok, gyermekprogramok; Fesztiválok, tanfolyamok, művészeti csoportok, klubok, szakkörök; Természet- és környezetvédelmi rendezvények, akciók; Kulturális szolgáltatások: helybiztosítás, szervezés, lebonyolítás, művészeti csoportok kiajánlása, jegyforgalmazás.

A Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Háza  infrastrukturális megújulását a TIOP 1.2.1. –AGÓRA program pályázati támogatásnak és a fenntartó városunk áldozatvállalásának köszönhetjük.

Az AGORA Program lényege:

Az Agora a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében kiírt beruházási program, amelynek célja az egyes térségek közötti kulturális, infrastrukturális fejlettségbeli különbségek mérséklése, a meglévő közoktatási és közművelődési rendszerek összekapcsolása.

Egyszerűbben megfogalmazva a fenti tudományos meghatározást az Agora – hasonlóan a nevét adó görög hagyományokhoz – találkozási pont ismerősök és ismeretlenek számára. Az Agora olyan hely, ahol lehet beszélgetni, játszani, tanulni, szórakozni, mindeközben enni-inni, de mégsem a mai modern értelemben vett pláza. Az Agora egy szép, 21. századi színvonalú hely (épület), ahová érdemes bemenni, mert odabenn jól telik az idő családdal, barátokkal, ismerősökkel, de nem vásárlással.

Létrejött a térségben egyedülálló multifunkcionális közösségi intézmény. Megteremtődtek a komplex infrastrukturális feltételei a magas szintű szociokulturális szolgáltatások nyújtásának.

A Babitsban a kezdetek óta erős, lendületes civil közösségi élet folyik a művészeti élet mellett számos más területen is. Az erős alapokon nyugvó együttműködési formákat a városi támogatás mellett, saját lehetőségeinkkel továbbra is ápolni és folyamatosan fejleszteni szeretnénk.

A társadalomfejlesztő szerepen belül nagyon fontos a formális oktatási rendszerekkel való együttműködés. Az elmúlt három évben sikeres TÁMOP pályázatainknak köszönhetően, mely a gyermek és ifjúsági korosztály célozta, elmélyítettük ezt a munkát. Az új tereink átvételével megkezdődhet az oktatási rendszerek és a kulturális infrastruktúra egymást támogató folyamatainak a kiépítése a városban, az agglomerációs körzetben és a térségben. A kialakított kis-és középcsoportos foglalkozások fogadására alkalmas modern tereink helyszínei lesznek az informális és formális felnőtt tanulási folyamatainknak is.

A közösségi és művelődési szolgáltatásaink mellett a kulturális élmények nyújtására alkalmas 21. századi korszerű színházterem, rendezvényterem és mozi terem jött létre. A közönség, a betérők számára nyitott, a nap bármely szakában látogatható kényelmes, fedett városi tereink állnak rendelkezésre, amelyet a 40 fős Agóra Étterem és Kávézó tesz vonzóbbá.

A programjaink összeállításánál már bátran válogathatunk a legkorszerűbb technikai megoldásokat igénylő színházi előadások, koncertek táncszínházak közül, amelyekről sajnos korábban le kellett mondanunk.

Nagy örömmel és büszkén vettük birtokba Szekszárd város Agóráját, a Babits Mihály Kulturális Központot, benne a Művészetek Házát és a két épületet összekötő gyönyörű teret.

Tovább 7100 Szekszárd, Szent István tér 10.

Babits Mihály Kulturális Központ

21 program


Újévi Operett Gála 2020 – Ünnepi koncert az operett csillagaival Jegyvásárlás
13 Esemény

MAGYARORSZÁG LEGLÁTVÁNYOSABB OPERETT SHOWJA - EGY IGAZI KÜLÖNLEGESSÉGGEL ÉRKEZIK AZ ÚJÉVI OPERETT GÁLA

Múlt karácsony Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Kate csengettyűs cipőben csetlik-botlik London-szerte és a saját rossz döntései között. Ő ugyanis egy egész évben nyitva tartó karácsonyi boltban dolgozik manóként – ez a munka szintén nem volt a legjobb döntés....

Kicsi Gesztenye Klub - Ünnepi Zenés Mesejáték Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

A Minimaxon már 9 európai országban s hazánkban is hatalmas sikerrel futó ismeretterjesztő zenés mesejáték egy felvonásos színpadi showja varázslatos hangulattal, karokat és lábakat rögvest megmozgató dalokkal vár mindenkit, ahol a nevetés garantált! Lehetsz kicsi vagy nagy, fiú vagy lány, szülő vagy nagyszülő… a jókedv nem marad el! S az is biztos, hogy velünk énekelsz majd!

Az aszfalt királyai Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Az Oscar-díjas Matt Damon és Christian Bale a főszereplői az igaz történet alapján készült filmnek, melyben a látnoki erővel bíró autótervező, Carroll Shelby (Damon) és a vakmerő, brit születésű autóversenyző, Ken Miles (Bale) együtt küzdenek meg a vállalati beavatkozással, a fizika törvényeivel és saját démonjaikkal, hogy megépíthessenek egy forradalmi versenyautót a Ford Motor Companynek, amivel legyőzhetik Enzo Ferrari autóit az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen.

Tóth Vera – Budapest Jazz Orchestra Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Tóth Vera és a Budapest Jazz Orchestra mostanra összenőtt fogalom lett a magyar zenei palettán. Izgalmas koncertsorozataik a közönség egyik kedvenc szórakozásává váltak. Most egy újabb zenei csemegével veszik nyakukba a vidéki színháztermeket, művelődési központokat.

Magasság és mélység - Duóest hegedűre és nagybőgőre Jegyvásárlás
13 Esemény

A nagybőgőt a XIX. századi nagybőgővirtuóz, Giovanni Bottesini emelte szólóhangszerré 1880-ban keletkezett Gran Duo Concertante című művével. Azóta számos hegedű-bőgő duó íródott, melyek azonban nem ismertek széles körben, ám annál izgalmasabban aknázzák ki a legmagasabb és legmélyebb vonós hangszer lehetőségeit.

Révész Sándor Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Révész Sándor "Rock and roll közlegények" címmel a veszprémi Bluesberry együttes két gitáros-énekesével, Horváth Ákossal és Nagy Gergővel koncertezik. A Generál és Piramis slágerek mellett megszólalnak a szólóalbumok dalai, valamint vadonatúj szerzemények is.

A dzsungel könyve - a Veszprémi Pannon Várszínház előadásában Jegyvásárlás
13 Esemény

Az izgalmas és szép jelenetek zenei világa megrázó, felemelő és sokszor ellenállhatatlan humorral teli. A dalok, a szövegek ironikus rétege fergeteges szövegpoénokkal, kiemelkedő zenei stílusparódiákkal valósul meg. A dzsungel könyve azon ritka produkciók egyike, mely mindenekelőtt az ifjúságnak szól, ám életmodell-jellege minden korosztály számára alapvető felismeréseket, élményeket, katarzist nyújt.

Jégvarázs 2. Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Miért született Elza varázserővel? A válasz egyszerre szólítja el a lányt és jelent veszélyt királyságára. Annával, Kristoff-fal, Olaffal és Svennel együtt veszedelmekkel teli utazásra indul, hogy fényt derítsen a titokra. Legutóbb hatalma túl sok volt a világ számára, most azonban mindenki azt reméli, elegendő lesz.

Elvis, Oltár, Miami szabadelőadás Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

A fordulatos, pergő komédia egy bőröndcserével indul, amikor is az Elvis-rajongó Tom és felesége (Alice) Miami-ba készül a várva várt Elvis-gyűlésre, de a nagy köd miatt törlik járatukat. Csalódottan hazatérnek, majd otthon veszik észre, hogy egy „szerencsés” csere folytán fél millió dollár kerül a birtokukba, amikor is véletlenül más bőröndjét hozták el a reptérről...

Dinó király – Út a tűzhegyre Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Akciódús családi kalandfilm, mely egyesíti önmagában a Dinoszauruszok, a Föld urai realizmusát a Némó nyomában bájával.

Valan – Az angyalok völgye Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

A milliárdos krimiírót 85. születésnapján holtan találják vidéki villájában. A partit követő napon a tett helyszínére érkezik a híres magándetektív, Benoit Blanc (Daniel Craig), akit egy titokzatos személy bérelt fel a szenzációs bűncselekmény felderítésével.

Amundsen Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

A nagyszabású skandináv történelmi film nemcsak a kivételes kutató élettörténetét és korát mutatja be, de az expedíciói mellett megismerhetjük a magánemberként is ellentmondásos személyiségét is.

Nyitrai Brigitta: Hópihécske Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

A Hópihécske című balettel és komolyzenével átszőtt téli mesejáték a szeretetről, a barátságról és a bátorságról szól.

Kovács Gergő karácsonyi jótékonysági koncertje
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

A koncert a megyei kórház B.J. Betegápolásért Alapítványa javára kerül megrendezésre. A belépődíjak nettó összegéből befolyó támogatás a betegápolás színvonalának emelését, ápolást segítő eszközök vásárlását, a betegkomfort növelését segíti a Balassa János Kórházban.

Cinderella - ExperiDance Produkció Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

A Cinderella egy gyermekekhez szóló örökmese és egyben egy nagyszerű családi mesemusical-színház is. Garantáljuk, hogy nemcsak a kicsiknek, de a szülőknek is maradandó élményt nyújt az ExperiDance szuperprodukciója.

Eisemann Mihály – Zágon István - Nóti Károly: Hippolyt, a lakáj
13 Esemény

Schneider Mátyás fuvarozó egyik napról a másikra sikeres lesz. Gazdagságát azonban megkeseríti, hogy felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Az arisztokrata családoknál szolgáló Hippolyt megjelenése az újgazdag Schneider-házban számos nevettető, mulatságos helyzetre ad alkalmat.

Újévi Koncert - Budapest Ragtime Band Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Gyurkovics Tamás: Mengele bőröndje Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Perjés János, a darab egyetlen szereplője így vélekedik: Történelmi valóság és zseniális fantázia keveredik a színpadon.

Mátyás király mézbora Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Mátyás király 1479-ben csatájából hazatérve az övéi között hatalmas lakomával ünnepli győzelmét. Nagy a vigasság, örül mindenki és éljenzi a királyt. De Mátyás király arca egyszer csak elkomorul: Nem leli az ünnepi asztalon kedvenc mézborát...

Péter Szabó Szilvia - NOXTALGIA Unplugged Jegyvásárlás
13 Esemény
Babits Mihály Kulturális Központ

Ki ne emlékezne a Százszor ölelj még, a Túl a varázshegyen, a Szeretem, vagy 2005-ben, az Euróvíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő, nagysikerű Forogj, világ! című dalokra? Hazánk egyik valaha volt legnagyobb szuperprodukciójának, a NOX pályafutásának történetét készül színpadra állítani Péter Szabó Szilvia!