Program


Zenezsámoly 3. - A titokzatos kotta

Zenezsámoly 3. - A titokzatos kotta

Az elmúlt évadok nagy sikerű Operajátszóház előadásai után a Budapesti Vonósok új ifjúsági sorozattal jelentkezik, melyre most az óvodásokat és az általános iskolásokat egyaránt várja, nemre és évfolyamra való tekintet nélkül. Sőt, a Zenezsámoly beavató foglalkozásai minden bizonnyal a felnőttek számára is rejtegetnek meglepetéseket.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. január 21. szombat, 15:00

Zenezsámoly 3. - A titokzatos kotta

Vajon mit jelentenek a fekete és a fehér kottafejek? És mit jelentettek a középkorban, amikor még ráadásul furcsán szögletesek is voltak? Milyen információkat és utasításokat írt bele a kottába Mozart, és milyeneket Brahms? És miért olaszul írták, amikor nem is az volt az anyanyelvük? Aztán hogy lehet az, hogy a popzenében a lekottázott szólamok helyett gyakran vegyjelekre emlékeztető betűket és számokat látunk? Akár azt is mondhatnánk: ahány kotta, annyiféle. Bonyolult, kusza, megfejtésre váró jelrendszer. De vajon mindent úgy kell játszani, ahogyan a szerző leírta? Lehet egyáltalán mindent úgy játszani? Gyakran ugyanaz a darab teljesen másképp szól különböző zenészek előadásában, ezt hívják előadói szabadságnak. És hogy mi fér bele ebbe a szabadságba? Nos, e sok kérdés megválaszolásában segít januári foglalkozásán a Budapesti Vonósok együttese és Lakner Tamás. Az ismert zenepedagógus és karnagy egyetemi karrierje mellett 1980 óta a pécsi Bartók Béla Férfikar vezetője, és lassan ötven éve muzsikál az énekelt verseket előadó Szélkiáltó Együttesben, melynek alapító tagja. Hogy az ifjú hallgatóság jó kezekben lesz, az garantált, már csak el kell foglalnunk a Zenezsámolyt, melyen egy helyben ülve keresztül-kasul beutazhatjuk a zenetörténetet.

Műsor:
Arezzói Guido: Szent János-himnusz
Mozart: Kis éji zene, K. 525
Brahms: V. magyar tánc
Csajkovszkij: D-dúr vonónégyes, op. 11 – II. Andante cantabile (részlet)
ifj. Johann Strauss–Josef Strauss: Pizzicato polka, op. 234
Bartók: Mikrokozmosz – részletek (átirat vonószenekarra)
Elton John: Oroszlánkirály – Érzed már a szív szavát (Can You Feel The Love Tonight)

Ajánlatunk


Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a legendás Shukishvili!

A zenében a historizmus nemcsak azt jelenti, hogy korabeli hangszerek kópiáin szólalnak meg régi művek: olykor azt is, hogy az előadók felelevenítenek egy olyan szokást, amelynek több évszázada hódoltak a zenekedvelők.

Ajánló


2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

A művész pályafutásának 30 éves évfordulóját ünnepli idén és a jubileumi turnéja keretében dupla koncertet ad Budapesten!

A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!