Program


Winterreise • Ballet Preljocaj
6

Winterreise • Ballet Preljocaj

A Winterreise egy 12 táncos számára írt balett, amely megtartja Franz Schubert leghíresebb Lieder-ciklusának eredeti címét, a Wilhelm Müller verse által megidézett képeket: a romantikus impresszionizmust, az általa közvetített érzelmeket és érzéseket követve.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. február 28. péntek, 19:00

Winterreise
Ballet Preljocaj

Műfaj: kortárs
Felvonások száma: 1
Időtartam: 75 perc

„A Winterreise egy 12 táncos számára írt balett, amely megtartja Franz Schubert leghíresebb Lieder-ciklusának eredeti címét, a Wilhelm Müller verse által megidézett képeket: a romantikus impresszionizmust, az általa közvetített érzelmeket és érzéseket követve.

Drámai és koreográfiai alapját az öngyilkosság hosszú cselekményének gondolata képezi, lassú mozgásban. Egy meghalni kívánó ember téli utazásra indul: minden, amit lát és minden, amivel találkozik, az elvesztett szerelem okozta sors felé vezeti őt. Azonban egyik önálló táncos sem játssza a magányos utazót; valójában a szólók és duettek a személyiségének állandóan változó aspektusait és a másokhoz való kapcsolatának különböző módjait fejezik ki, a különböző előadók értelmezése szerint.

Az utazó férfi, de akár lehetne maga Schubert is, a női fele vagy akár egy nő. A balett drámája és koreográfiája megengedi ezt a férfiról nőre történő nemi változást. Sőt, még többet is: a kétértelműség fonalát követve, a halál, amely felé az utazó halad, akár képzeletbeli is lehet, vagy egybeeshet a „petite mort”-tal (ami az orgazmus francia megfelelője), azaz: a végső öröm keresésével.

(…)

Schubert ritmikus finomságban oly gazdag zenei nyelvét követve, a főszereplő és a többi táncos által megtestesített különféle inkarnációi egyesülnek, hogy létrehozzák a megváltás irreális esélyét. Ezáltal képes folytatni az útját, de minden előrehaladás hamis: az utazó biztosan visszatér a kétségbeesése felé.”

Koreográfia: Angelin Preljocaj
Zene: Franz Schubert, Die Winterreise
Díszlettervező: Constance Guisset
Világítás: Éric Soyer
Jelmeztervező: Angelin Preljocaj
Jelmezkészítő: Eleonora Peronetti
Basszbariton: Thomas Tatzl
Zongora: James Vaughan
Táncosok: Baptiste Coissieu, Leonardo Cremaschi, Isabel García López, Verity Jacobsen, Jordan Kindell, Théa Martin, Emma Perez Sequeda, Simon Ripert, Kevin Seiti, Redi Shtylla, Anna Tatarova, Cecilia Torres Morillo
A darabot újra színpadra állította: Dany Lévêque Koreológus
Asszisztens, művészeti igazgató-helyettes: Youri Aharon Van den Bosch
Próbavezető-asszisztens: Cécile Médour

Ajánlatunk


Egy szállodai szoba a helyszín, ahol két jó barát, két fiatal háziorvos fergeteges legénybúcsúra készül. Alex, a hűséges cimbora gondosan fölkészült Simon esküvője előtti utolsó kiruccanására, ám hiába az alapos tervezés, a dolgok mégsem úgy alakulnak, ahogy szeretnék.

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.”

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a HUNGÁRIA.

Ajánló


Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról.…

„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!