Program


Városélet a várkapukon belül - Séta Buda polgárvárosában – IDEGENVEZETŐK VILÁGNAPJA

Városélet a várkapukon belül - Séta Buda polgárvárosában – IDEGENVEZETŐK VILÁGNAPJA

A sétánkon megtudhatják, hogyan éltek századokkal ezelőtt Buda polgárai, milyen törvények szabályozták az életüket, mit írt elő számukra a Budai Jogkönyv és polgárjog, hol tartották a piacokat, vásárokat, honnan nyerték ívóvízüket a budai lakosok.
Először meglátogatjunk a De la Motte-Beer-palotát palotát, amelyet Bor Ferenc művészettörténész és Holló Szilvia Andrea, történész kutatásai nyomán ismerhetünk meg.

A palotában Beer József Kajetán, katonai gyógyszerész, Buda egyik leggazdagabb polgára lakott a családjával az 1780-as években. Aztán a boltosok, gyógyszerészek utcáján haladunk paloták, polgárházak, boros pincék, tavernák, egykori boltok mentén. A kapualjakban látható ülőfülkék rendeltetéséről is hallhatunk. Elhaladunk a Tárnok utca egykor működő gyógyszertára mellett, melyben patikatörténetünk fejezeteit lehet nyomon követni. Sétánkon a XVII-XVIII. század pestisjárványai okán emelt fogadalmi szobrot, a Szentháromság szobrot figyeljük meg. Elmegyünk a nemrég felújított Régi Városháza mellett. Tisztelgünk Hadik András huszárgenerális szobrának. Végül az 1827-ben alapított, iparművészeti emlék Ruszwurm cukrászda empír berendezését tekintjük meg, híres látogatóit is megemlítjük.

Találkozás: 9.45-kor a Korona Cukrászda előtt. (Bp. I. Dísz tér) 

Útvonal: A Dísz tértől a Tárnok utcán át a Szentháromság tér- Szentháromság utcáig

A séta időtartama: 2,5 óra
A sétát vezeti: Németh Emese idegenvezető
A De la Motte-Beer-palotát bemutatja: Pölhös Ildikó idegenforgalmi menedzser, a palota létesítményvezetője. 

A Tourguide készülék használati: 450 FT/fő

Ajánló


Egy legenda a Bartók Plusz Operafesztiválon: José Carreras Szólisták: José Carreras (tenor) |…

Annyiszor hallottuk már ezt a személyiség típust. De tudjuk pontosan mit jelent? Kik…