Program


Aktuális előadások


A Várkert Bazár Déli palotájában nyílt YBL6 Művészeti Térben megtekinthető a hazai műgyűjtés egyik legismertebb mai kollekciójának válogatása. A kiállítás különlegessége, hogy stílusirányzatoktól függetlenül képes felmutatni a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a korszak összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő művészeti alkotásában.

1990 után közel két évtizednek kellett eltelnie, hogy a gyűjtők új generációja jelenjen meg, akik már szerves egységben képesek láthatóvá tenni a Kádár-korszak kulturális apátiájában, illetve a rendszerváltozás után született művészeti jelenségeket. Ilyen kivételes értéket képvisel a Jáky-gyűjtemény is, az utóbbi évtizedek hazai műgyűjtésének kiemelkedő kollekciója. 

Az ezredfordulón új utakra lépő kortárs mecenatúra irányával összhangban a Jáky Balázs műpártoló nevét viselő gyűjtemény sem csupán a szocializmus zárványszerű progresszív szellemi életének magatartásformáira fókuszál. A nyitottabb horizontú kollekció alapkaraktét a párbeszéden alapuló értékteremtés friss lehetőségei és ezek láthatóvá tétele jelenti. A párbeszéd Ady Endre „kompország”-gondolatán, a klasszikus és modern magyar progresszív művészet Kelet- és Nyugat-Európa között betöltött „híd” szerepén alapszik, Nemes Péter kurátor szintén ezt avatja rendező elvvé a Vagyok, aki vagyok kiállítás anyagában. Kezdve Vajda Lajos és Korniss Dezső szentendrei programjától, visszaköszön az Iparterv-generáció néven elhíresült alkotók tevékenységében, valamint az 1980-as évek művészetének egyre nemzetközibb jellegűvé válásában is.

A gyűjtemény válogatott anyaga hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet történetének félmúltját 1945-től az 1990-es évek végéig. A tárlat három alappilléren nyugszik, melyeket időrendben az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó figuráinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása jelenti.

A válogatás különleges kvalitását nem pusztán az jelenti, hogy képes a progresszió hagyományainak, valamint napjaink törekvéseinek gyűjteményi szintézisére. A kollekció külön erénye, hogy – túllépve a konkrét stílusirányzatok jelölte határokon – a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a kor összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő jelenségében képes felmutatni. A Jáky-gyűjteményben így nemcsak a 1940-es és 1950-es évek hazai haladó törekvéseit, az 1960-as évek Iparterv generációjának meghatározó főműveit, vagy éppen a korszak nagy „remetéinek” jellegzetes alkotásait, hanem a progresszív hagyományokra épülő, s az 1990-es években egyre inkább az új képtípusok felé forduló fiatal nemzedék egy-egy meghatározó munkáját is ott találjuk.

A Vagyok, aki vagyok című kiállításnak az YBL6 Művészeti Tér ad helyet, amely szintén egyfajta párbeszédet, a legkiválóbb hazai képzőművészetekkel való találkozást kínálja a Budavári Palotanegyedbe látogatóknak.  

 

YBL6 Művészeti Tér

Az YBL6 a Budavári Palotanegyed többfunkciós művészeti tere a Várkert Bazár Déli palotájának utcaszintjén. A névválasztás tisztelgés az ikonikus magyar építész, Ybl Miklós (1814–1891) előtt, akinek tevékenysége és emlékezete többszörösen kötődik a helyszínhez.

Az YBL6 az Ybl Miklós térről nyílik, ahol 1883 óta készteti bámészkodásra a járókelőket a budai Duna-part karakteres épületegyüttese, az Ybl Miklós tervezte Várkert Bazár. Az egyedülálló építészeti alkotás egyszerre nyújt történelmi, kulturális és természetközeli élményt.

Az YBL6 Művészeti Tér a Várkert Bazár programkínálatának részeként egy új fókuszú, 21. századi látogatói igényekhez szabott kiállítótér, amely a kreativitás megtapasztalására a hazai és a Budapestre látogató nemzetközi közönség számára. Elsősorban a művészeti élet meghatározó alakjainak és fiatal tehetségeinek kíván helyet biztosítani, legyen szó festészetről, szobrászatról, divat- és textiltervezésről, forma- és bútortervezésről, kerámia- vagy üvegtervezésről, digitálistermék-tervezésről, tervezőgrafikáról, animációról, építészetről, fotográfiáról, digitális művészetről vagy ezek határterületeiről. A kiállítások mellett az YBL6 múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, workshopoknak, szakmai eseményeknek (pl. panelbeszélgetések) és kiegészítő programoknak (designvásárok stb.) is helyet ad.

A jegypénztár és infópontban a látogató az YBL6 programjai mellett a Budavári Palotanegyedben elérhető szolgáltatásokról, attrakciókról is tájékozódhat, azokra jegyet válthat.

A Várkert Bazár helyszíneit mindenki saját felelősségére látogathatja. Részletekért kérjük, olvassa el a házirendet.

Az egyéb látogatói információkról itt tájékozódhat.

Ajánló


Mágikus tárgyak és üzenetek olvashatósága és olvashatatlansága, csapdák és foglyul ejtett állatok nyomai, időben és térben rejtett és rejtőzködő, halhatatlan…

A program múzeumi belépőjeggyel látogatható. Kérjük, alapjegyet módosítsa a megfelelő múzeumi belépjeggyel. Katalógusbemutató és kerekasztal-beszélgetés A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Bor Ferenc…

Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!