Program


Trió Passacaglia: Rajk Judit, Kéringer László és Zétényi Tamás - Itt és most

Trió Passacaglia: Rajk Judit, Kéringer László és Zétényi Tamás - Itt és most

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 10. péntek, 19:00

Passacaglia della vita
Összeállítás a kora középkor, Machaut, Perotinus, Frescobaldi, Purcell, Händel, Bartók, Ligeti, Kurtág és mások műveiből
SZÜNET
Tornyai Péter: Passacaglia della morte (ősbemutató)

Trió Passacaglia: Rajk Judit, Kéringer László (ének), Zétényi Tamás (cselló)

A két ismert énekes, Rajk Judit és Kéringer László, valamint a csellista Zétényi Tamás különleges triója épp tíz éve játszik együtt. Az énekhangok szokatlan hangszíne és a velük éneklő cselló magányos egyszólamúsága egyedülálló hangzást ígér. A két részből álló műsor valójában egy hatalmas, megkomponált – az együttes nevére is utaló – passacaglia, vagyis séta, a kora középkortól a barokkon át napjainkig. A koncert ötletét egy 17. századi olasz szerző – egyes feltételezések szerint Stefano Landi – Jób könyvének két sorát idéző, Homo fugit velut umbra / Az ember árnyékként menekül című gyűjteménye adta, melynek alcíme: Passacalli della Vita. De ebből a bizonyos Jób-idézetből kihallani az emblematikus kurtági „virág az ember, csak virág”-ot is: „Az ember, mint a virág, kinyílik és elhervad, eltűnik, mint az árnyék, és nincsen tartós maradása...” (Jób 14:1-2) A koncert első felében egymásba komponált, többségében passacaglia-formában írt vagy azt felidéző, sajátos átiratban megszólaló zeneművekkel az élet, míg a második részben (Tornyai Péter segítségével, aki Dixit című műve után erre az estére egy újabb opust komponált az együttes számára) a halál útján sétálunk át.

RENDEZŐ: Zeneakadémia Koncertközpont

Ajánlatunk


A történet két szélhámosról szól: Lawrence úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj, egy száműzött uralkodó; Freddy Benson azonban kisstílű. Meséjében szegény, beteg nagymamájának gyűjt könyöradományokat. Kettejük barátsága akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy mindketten a Riviérán kívánnak turistákat kifosztani, és rájönnek, hogy szövetkezve könnyebb. A Steve Martin és Michael Caine játékával fémjelzett film nem véletlenül ihlette meg a „színházcsinálókat”. A fordulatokban gazdag és rendkívül humoros történet kiváló zenével fűszerezve robbant be a Broadwayre, útját azóta is töretlen nevetésorkán, tapsvihar és díjeső övezi.

„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Székely Csaba drámaíróként először 2011-ben, a POSZT Nyílt Fórum programjában tűnt fel, ahol Bányavirág című színdarabjáért a Színházi Dramaturgok Céhe neki ítélte oda a Vilmos-díjat. Pályája azóta töretlenül ível felfelé. Darabjait számos magyar színház bemutatta, ő pedig háromszor nyerte el a Színikritikusok díját a legjobb új magyar drámáért.

Ajánló


RUMINI Ferrit-szigeten Zenés mesejáték Négy éves kortól ajánljuk! A Pesti Művész Színház- Fogi Színház előadása

Mozgalmas, pörgős időszak: gőzerővel készül a Fővárosi Nagycirkusz a „Csillagok, égbeli tűk” című előadásra

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!