Program


Taylor Swift Akadémia 2. nap / Dalszerelőműhely / ISON

Taylor Swift Akadémia 2. nap / Dalszerelőműhely / ISON

A Dalszerelőműhely és az ISON bemutatja: TAYLOR SWIFT AKADÉMIA
Kétnapos swiftológia-kurzus Fazekas Gergely zenetörténész vezetésével

Aktuális előadások



A Dalszerelőműhely és az ISON bemutatja: TAYLOR SWIFT AKADÉMIA
Kétnapos swiftológia-kurzus Fazekas Gergely zenetörténész vezetésével

A kurzusnapok külön-külön is látogathatók, a két napra együtt kedvezményes bérlet váltható (link!)
A kurzuson való részvétel alsó korhatára 16 év.

Részvételi díj egy napra (3 előadás) = 12.000 Ft
Részvételi díj két napra (6 előadás) = 20.000 Ft

Taylor Swift mint popkulturális jelenség ma már egyetemi szemináriumok témája. A Harvard, a Stanford, a Berklee és a New York University után Magyarországon is indul Taylor Swift kurzus, mégpedig bárki számára elérhető formában. Az ISON és a Dalszerelőműhely kétnapos szabadegyetemet, összesen hat előadásból álló sorozatot hirdet a swiftológia tudományterületén. A kurzuson nem lesz szó Taylor Swift magánéletéről, nem fog szóba kerülni, hogy új párkapcsolata miként hatott az Amerikai Foci Liga közönségére, és turnéjának gazdasági hatásával, illetve az amerikai szélsőjobb által kitalált, róla szóló politikai összeesküvés-elméletekkel se fogunk foglalkozni. A kurzus elsődleges témája Taylor Swift művészete lesz. Vizsgálni fogjuk a zeneiparra gyakorolt hatását, az általa képviselt zenei műfajok eredetét és jellegzetességeit, dalszövegeinek felépítését, zenei világának sajátosságait, a dalok különböző verzióit, és persze mindezeket a témákat megpróbáljuk tágabb összefüggésbe helyezni. Nemcsak azért, hogy megértsük, miként működik a popzene a 21. században, hanem azért is, hogy a dalokban megénekelt alapvető érzések és élethelyzetek vizsgálata révén jobban megértsük önmagunkat.

MÁSODIK NAP – 2024. november 23. (szombat), 11.00–18.00

11:00–12:30 „My muses, acquired like bruises”
A dalszerzés mestersége

Mitől működik egy jó dalszöveg? És egy jó vers? Van-e a kettő között különbség? Valóban „irodalmi óriás” volna Taylor Swift, ahogy az angol Shakespeare-kutató, Sir Jonathan Bate fogalmaz? A második nap első előadásán ezekre a kérdésekre keressük a választ.

14:00–15:30 „Never, ever”
A szakítás természetrajza

Ha létezik saját műfaja Taylor Swiftnek, az egészen biztosan a „break-up song”. Hogyan illeszkednek szakítós dalai a műfaj többszáz éves hagyományába? Hányféle perspektívából és milyen eszközökkel képes megmutatni Taylor Swift a szerelmi bánat érzését? Ezekről lesz szó a második nap második előadásán.

16:00–17:30 „It was all my design”
Egy zenei univerzum elemei

Milyen zenei alapelemekből épülnek fel Taylor Swift dalai? Mi tartja össze kamélonszerűen sokszínű életművét? Hogyan írja a dalait és mi a szerepe a kompozíciós folyamatban a producereknek? Konkrét dalok zenei elemzése révén ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk a Taylor Swift Akadémia záró előadásán.

A Taylor Swift Akadémia első napjára IDE KATTINTVA lehet jegyet vásárolni.
Bérletet EZEN A LINKEN lehet vásárolni.Fazekas Gergely (1977) a Zeneakadémia habilitált egyetemi docense. Az ELTE Bölcsészkarán végzett magyar és filozófia tanulmányokat követően a Zeneakadémia Zenetudományi Tanszékén diplomázott 2006-ban, azóta tanít zenetörténetet az intézményben, ahol 2013-ban doktori fokozatot szerezett. J. S. Bach és a zenei forma két kultúrája című disszertációja 2018-ban könyv formában is megjelent. Alapítója a Zeneakadémia ifjúsági programjainak, a „Liszt-kukacok akadémiájának”, dolgozott zenei intézmények és fesztiválok tanácsadójaként, a Bartók Rádió műsorvezetőjeként, négy éven át főszerkesztője volt a Rózsavölgyi Kiadónak. Bach, Debussy és Kurtág György zenéjéről szóló szakmai tanulmányai angol, francia és magyar zenetudományi folyóiratokban jelentek meg, de rendszeresen ír nagyközönségnek szóló zenei publicisztikákat is. 2021 őszén az ISON-ban indította „Dalszerelőműhely” című, popzenéről szóló, nyilvános előadássorozatát.

Ajánló


Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

A Beautiful Confusion ZÓRA váratlan, de intenzív feltűnésének címe is lehetne akár. A kaliforniai születésű és részben ma is Amerikában…

A Concerto Budapest népszerű Manó programja az óvodás és kisiskolás gyerekeknek szól: ez a játékos, interaktív előadás a körülöttünk lévő…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!