Program


Szeryng 100: Baráti Kristóf és Jakub Jakowicz / EURÓPAI HIDAK 2018

Szeryng 100: Baráti Kristóf és Jakub Jakowicz / EURÓPAI HIDAK 2018

Az éppen száz éve, 1918. szeptember 22-én született Henryk Szeryng élete a legérdekesebb muzsikuspályák egyike.

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. szeptember 22. szombat, 19:30

A varsói zsidó családba született csodagyerek a legnagyobbaktól tanult hegedülni: Fleschtől Berlinben, Thibaud-tól Párizsban, ugyanott párhuzamosan zeneszerzést is Nadia Boulanger-tól. Az ígéretes karriert a második világháború szakította félbe: a hét nyelven beszélő fiatal hegedűst az emigráns lengyel kormány feje, Sikorski tábornok vette maga mellé összekötő tisztként és tolmácsként. Ugyanakkor ez idő tájt több mint háromszáz koncerten játszott a szövetséges csapatoknak szerte a világon, tehát mégsem szakadt el a hangszerétől. Amikor Sikorski egyik útja nyomán Mexikó négyezer zsidó menekült számára biztosított letelepedési lehetőséget, Szerynget oly mértékben meghatotta a gesztus, hogy felvette a mexikói állampolgárságot, amelyet haláláig meg is tartott.
A nemzetközi koncertéletbe egy véletlen találkozás hozta vissza. 1954-ben Rubinstein Mexikóvárosban koncertezett, Szeryng meglátogatta, s a hangverseny után éjjel, a hotelszobában Bachot játszott neki - a zongoraművészt pedig villámcsapásként érte Szeryng játékának kifinomultsága és intenzitása. A következő három évtizedben a világ egyik legkeresettebb hegedűművészeként, mindenekelőtt Bach-előadóként tartották számon, és számtalan díjat nyert. 1988-ban hunyt el, monacói sírkövére Bach Chaconne-jának záró taktusait vésték fel.
A nagy lengyel muzsikus öröksége előtt két kiváló fiatal hegedűművész tiszteleg: a magyar Baráti Kristóf és a lengyel Jakub Jakowicz felváltva játssza el Johann Sebastian Bach hegedűsöknek írt bibliáját, a három-három szólószonátát és -partitát.

Műsor:

J. S. Bach: g-moll szonáta, No. 1, BWV 1001
J. S. Bach: h-moll partita, No. 1, BWV 1002
J. S. Bach: a-moll szonáta, No. 2, BWV 1003
J. S. Bach: C-dúr szonáta, No. 3, BWV 1005
J. S. Bach: d-moll partita, No. 2, BWV 1004

J. S. Bach: E-dúr partita, No. 3, BWV 1006

Ajánlatunk


Több mint két évtizede, alapítóként köszönt be egy nagy hellóval - 2024-ben pedig egy hangos goodbye-jal búcsúzik a Szent Efrémtől Bubnó Márk. Az együttes maghatározó hangja és arca, a minden nyelven (is) hibátlanul éneklő hangfenomén, a mellékállásban faápoló és ironman „Marcika” ezen az estén áll utoljára színpadra Magyarország legnépszerűbb vokális együttesével.

Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

A száz évvel ezelőtt játszódó történet egy ukrajnai, zsidók és oroszok lakta faluban játszódik. Tevje, a tejesember és felesége, Golde egy olyan világ őrzői, melyet a közösség és vallás előírásai határoznak meg. Lányaik azonban már saját kezükbe akarják venni az életüket, szerelemből akarnak férjhez menni.

Ajánló


Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért…

Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!