Program


Sonkamenüett - Aradi Kamaraszínház - Vendégváró Fesztivál

Sonkamenüett - Aradi Kamaraszínház - Vendégváró Fesztivál

Rokokó musical
A Békéscsabai Jókai Színház és az Aradi Kamaraszínház produkciója

Az előadás Raymond Cousse szövegéből indul ki, de nem ragad le annál. Raymond Cousse az európai irodalom és színművészet ellentmondásos figurája, jobban ismert Európa más országaiban, mint hazájában, Franciaországban. A Stratégia két sonkára első formája regény, az ebből létrehozott monodrámát, amely tulajdonképpen egy, a vágóhídi kivégzés előtt álló, herélt kandisznó elmélkedéseit mutatja be nyersen és cinikusan, az avignoni költő, Pierre Chabert állította színpadra Cousse főszereplésével.

Cousse sportoló volt, a francia futó válogatott tagja, amikor először olvasott Beckettet, és ez gyökeresen átformálta életét. Minden előtanulmány nélkül, onnan kezdődően az irodalomnak és a színháznak élt, egészen 1991-ben elkövetett öngyilkosságáig, ami, természetesen, Beckett halálának két éves évfordulóján lett kivitelezve.

Az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház alkotógárdája mindezeket figyelembe vette, amikor kidolgozta a Sonkamenüett szövegkönyvét és eldöntötte, hogy zenés előadás lesz, amolyan rokokó musical, bármit is jelentsen ez.

A magyar adaptáció ebben a formában ősbemutatónak tekinthető, remek alkalmat szolgáltatva a cousse-i élethelyzet és felfogás újrafogalmazásában: milyen az, amikor az ember (vagy a disznó), különösebb előtanulmányok nélkül, Shakespeare-be oltott Beckettnek képzeli magát.

Raymond Cousse nyomán írta Nótáros Lajos, Fekete Réka, Tapasztó Ernő

Játssza: Tege Antal
Zeneszerző: Borsos Pál, Éder Enikő
Dalszövegek: Lackfi János, Fekete Réka
Rendezőasszisztens, ügyelő, súgó: Kiss Kata
Rendező: Tapasztó Ernő

Az előadás megtekintését 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk

V. Vendégváró Fesztivál
2017.január 20-21-22.
Határon túli magyar színházi műhelyeket bemutató sorozat
Vendég: Aradi Kamaraszínház

A Bethlen Téri Színház a határon túli kulturális szervezetekkel együttműködésben immáron ötödik alkalommal rendezi meg a Vendégváró Fesztivált. A háromnapos rendezvény vendége ez alkalommal az Aradi Kamaraszínház. A fesztivál fővédnöke Dr. Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere.

Ajánló


Műsor: Csajkovszkij: D-dúr hegedűverseny Csajkovszkij: VI. szimfónia

Mit jelent nekünk József Attila? Ismerjük az életét. Van kedvenc versünk tőle. Életszakaszainkban…

Jól ismert filmzenék, színes hangulatfények, csodálatos orgonahangzás - különleges előadásra csábít minket a…