Program


Soha, senkinek - színházi előadás egy tabu témáról

Soha, senkinek - színházi előadás egy tabu témáról

Színházi előadás egy sokakat érintő tabu témáról, a családon belüli erőszakról.
Az előadás végén beszélgetés trauma-szakértővel.

Soha, senkinek - színházi előadás egy tabu témáról

Egyetlen ember. 7 lélek. Egyetlen szivseb. 6 vétkes. Mindez egyetlen ember előadásában. Ő a kislány, akit molesztál a nagypapája es aki behuzodott saját szeme mögé h ne kelljen éreznie, amit a nagyapja tesz vele. Ő a nagypapa, akit éget a beteg vágy kisunokája iránt. Ő a nagymama aki feláldozza unokáját a család vélt johiréért. Ő a beteg, önmaga elől is rejtőzködő, félig már bolond anya, aki nem tud szembenézni a férje erőszakoskodásával es a lányát ért sérelemmel, ő a plazacica nővér, aki vagy ember lesz egyszer vagy nem és végül ő a hős, ámde annál értetlenebb szerelmes fiú: az első bimbózó szerelem. A szemünk előtt megy vegbe a lélek metamorfozisa, masodpercnyi pontossággal valtogatva a bőröket, amiket ugy dob le magáról és vesz fel újra, mint egy ronggyá hordott cipőt. Vajon megmenekül e a kislány, es ha igen, ki mentheti meg?

A darabot játsszák: Simkó Katalin és Moldvai-Kiss Andrea
Trauma szakértő: Takács Hajnal
Rendező: Scherer Péter

Az előadás szövegkönyvének alapja Beate Teresa Hanika Soha senkinek című műve, amely olyan témát boncolgat, amely nyílt titok; családon belüli abúzus.

„Tabu téma. Valószínűleg sokkal több embert érint, mint amennyiről tudunk, amennyi kiderül. A darab is arra hívja fel a figyelmet, hogy beszélni kell róla. Az egyik leglényegesebb aspektusa a problémának az, hogy az elszenvedő elkezdi úgy érezni, hogy ő tehet a vele történtekről, és ő is hibás. Bűntudata van. Hatalmas kavarodást okoz az ilyesmi az ember fejében,szégyenérzetet kelt. Amit pedig szégyellünk, arról nem beszélünk.” – mondja Simkó Katalin, aki a 2016-os Gyermek és Ifjúsági Színházi Biennálén Keleti István díjat kapott az előadásban nyújtott alakításáért.

Ajánló


Több, mint harminc év után tér vissza a legendás darab a Szegedi Szabadtérire.

Földes László Hobo 75. születésnapja kapcsán 2021. november 20-án, a Papp László Budapest…