Program


Rekviem egy álomért
5

Rekviem egy álomért

New Yorkban vagyunk, a hetvenes években, a bűnügyi statisztikák legmagasabb és a crack-járvány legmélyebb pontján, amikor Harry bezárja az anyját a kamrába, hogy nyugalomban lophassa el a tévéjét, és a pénzből heroint vegyen. Ezzel el is indítja a lavinát, ami nemcsak őt és az édesanyját, de szerelmét és legjobb barátját is meglepő gyorsasággal temeti maga alá.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. december 2. szombat, 19:00

HUBERT SELBY JR.: rekviem egy álomért
A SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT KÉSZÍTETTE: NÉMETH NIKOLETT
bemutató 2021. SZEPTEMBER 4.

„Harry bezárta az anyját a kamrába.” Állítólag ez a szerző, Hubert Selby kedvenc mondata a regényéből, amit a függőség természetéről, pontosabban az egyszeri szenvedélybeteg lerázhatatlan társbérlőjéről, a magányosságról írt.

New Yorkban vagyunk, a hetvenes években, a bűnügyi statisztikák legmagasabb és a crack-járvány legmélyebb pontján, amikor Harry bezárja az anyját a kamrába, hogy nyugalomban lophassa el a tévéjét, és a pénzből heroint vegyen. Ezzel el is indítja a lavinát, ami nemcsak őt és az édesanyját, de szerelmét és legjobb barátját is meglepő gyorsasággal temeti maga alá.

A főszereplők: Harry és barátja, Tyrone kisstílű, alkalmi drogfogyasztók nagyívű üzleti tervekkel, Marion, a jómódú és gyönyörű lány arra vágyik, hogy végre önmagáért szeressék, Sara, Harry özvegy édesanyja pedig meghívást kap egy tévés vetélkedőbe, és a tizenöt perc hírnév ígérete újra értelmet ad nyomasztóan eseménytelen életének. Egy baj van csak: a műsorhoz le kéne fogyni legalább tizenöt kilót, és Sara nem az a diétázós típus…

Hogy mi a közös a négy főszereplőben? Először is, hogy emberből vannak, ezért elkerülhetetlenül vannak álmaik. Másodszor, hogy emberből vannak, ezért az álmaik eléréséhez a könnyű utat választják, még akkor is, ha ez az út heroinos fecskendőkkel és amfetaminos fogyitablettákkal van kikövezve. Erről szól ez a gyomorba vágó példabeszéd: a boldogság dicsőséges megtalálásáról és tragikusan kiszámítható elvesztéséről. De Sara, Harry, Marion és Tyrone azért még egy dologban nagyon hasonlítanak: nem hajlandóak feladni a reményt, még akkor sem, amikor minden szétesik körülöttük és elkezdődik a rémálomszerű szabadesés. Közben eltelik három évszak: nyár, ősz és tél. Tavasz nincs, és lehet, hogy már nem is jön el.

Hubert Selby Jr. amerikai író leginkább az Utolsó letérő Brooklyn felé és a Rekviem egy álomért című műveiről ismert, mindkettőben a New York környéki szegények, a társadalom peremén élő emberek életéről fest kegyetlenül őszinte képet. Több írógenerációra is hatással volt, húsz évig tanított kreatív írást a Dél-kaliforniai Egyetemen. Habár a könyveit józanul írta, sokáig drog- és alkoholfüggőséggel küzdött, 1967-ben két hónapot töltött börtönben heroin birtoklásáért. Talán innen szerzett anyagot a Rekviem egy álomért emlékezetes börtönjeleneteihez…

A Rekviem egy álomért filmadaptációját Selby a rendezővel, Darren Aronofsky-val együtt készítette. A film 2000-ben jelent meg és számos díjra jelölték. A színpadi változat magyarországi ősbemutató.

Szereplők:
Sara Goldfarb.......................................................................................... TAKÁCS KATALIN
Harry Goldfarb......................................................................................... FRÖHLICH KRISTÓF
Marion Silver............................................................................................ NAGY KATICA m.v.
Tyrone C. Love........................................................................................ BÖRÖNDI BENCE
Az ötödik szereplő, vagyis mindenki, aki találkozott velük útközben....... ILYÉS RÓBERT

dramaturg: NÉMETH NIKOLETT
látvány: SOKORAI ATTILA
jelmeztervező: KOLONICS KITTI
zeneszerző: KELETI ANDRÁS
a rendező munkatársa: JUHÁSZ GABRIELLA
súgó: SZEKERES VANDA
rendező: BERZSENYI BELLAAGH ÁDÁM

A szerző engedélyét a Sobel Weber Associates Inc. (USA) és a Hofra Kft. közvetítette.

Ajánlatunk


A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv határhoz. Ennek fontos szerepe van a történetben. A humorral és iróniával átszőtt musical szereplői fiatalok, akik „önként” vállalták a nyári melót.

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Ajánló


Pietro Mascagni PARASZTBECSÜLET / MESSA DI GLORIA Koncertszerű előadások magyar, angol és eredeti nyelvű felirattal

A muzsika hangja a zenés színházi irodalom egyik legsikeresebb darabja, amelyből világhírű film is született, a benne szereplő dalok pedig…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!