Program


Príma primák
3

Príma primák

Műsor:
W. A. Mozart: G-dúr Missa Brevis (Missa No 1.) KV 49.
Orbán Gy.: Missa in Do (Missa Prima)
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 10. péntek, 19:00

Príma primák

Közreműködik:
Zemlényi Eszter – szoprán
Thurnay Viola – alt
Boros Sándor – tenor
Kósa Lőrinc – basszus
Vojevogyina Olga - zongora
Kodály Filharmonikusok művészei
Kodály Kórus (karigazgató: Kocsis-Holper Zoltán)

Vezényel: Kocsis-Holper Zoltán

Talán nem meglepő a hallgató számára, hogy a gyermek Mozart igen korán megismerkedett a katolikus egyházzene műfajaival és zenetörténeti előzményeivel is. A tizenkét éves csodagyerek a G-dúr Missa Brevist megelőzően már próbálkozott misetételek írásával, azonban a műfajban ez az első teljes kompozíciója. Az 1768 őszén született mű tételrendje követi a hagyományokat, előadóegyüttese a négy énekes szólista mellett vegyeskart, vonósokat és continuót alkalmaz. Tételeinek (Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei) latin szövegét rendkívül koncentráltan dolgozza fel, tartózkodva a terjedelmesebb kidolgozás lehetőségétől. Hangszeres szólamai igen karakteresek, némileg a barokk kor operáinak hangulatát és díszítéseit idézik. A kompozíciós technikák alkalmazásában is bámulatos jártasságot mutat az ifjú zeneszerző, a mise homofón és polifón szakaszai egyaránt nagy művészi leleményről tanúskodnak.

A Marosvásárhelyen született, de 1979 óta Magyarországon alkotó – hetvenöt éves –  Orbán György egyike legkiválóbb zeneszerzőinknek. Egyéni alkotói karakterének kialakulása tehetségén túl, pályájának indulásával is magyarázható, ugyanis tanulmányait még szülőföldjén Sigismund Toduță kolozsvári zeneszerző osztályában végezte. Szinte minden műfajban bámulatos termékenységgel alkot, de életművének középpontjában az emberi hang, pontosabban az énekkari kompozíciók állnak. Orbán György következetesen ellenáll a divatos avantgard irányzatoknak, sohasem mond le a dallam, a harmónia és az adekvát forma alkalmazásáról. Műveinek frissességét és korszerűséget kiapadhatatlan alkotói fantáziája, ízlése és mesterségbeli tudása garantálja. Világi és egyházi tematikájú kórusművei szinte az egész világon ismertek. A latin nyelvű mise műfajában eddig tizenhárom opuszt alkotott, melyek sorát 1990-ben a Missa prima (más néven Missa in Do) nyitotta meg. A félórányi időtartamú kompozícióban az alkalmanként változó szólamszámú (4-6-8) vegyeskar mellett szólóhangokat, illetve időnként hangszeres kamaraegyüttest alkalmaz. A Missa Prima az amerikai Hinshaw Music kiadásában jelent meg nyomtatásban, a Hungaroton által piacra került CD felvétele pedig a Kodály Kórus és Erdei Péter karnagy közös munkáját dicséri.

– baljos –

Ajánlatunk


Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Ajánló


Megérkezett Pottyondy Edina új estje, a Démonok és hormonok. Terápiás stand up a körülöttünk élő és a bennünk lakó démonokról.…

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!