Program


Öröm és boldogság
5

Öröm és boldogság

"..Itt vagyunk Földünk egyik legérdekesebb pontján, amely számos irodalmi- és filmes alkotás ihletője. Több neve is van ennek a vidéknek: Tündérvölgy, Erdély, románul Transilvania, németül Siebenbürgen, melegül Ergay. Mai epizódunkban azt vizsgáljuk, hogyan élnek itt az úgynevezett melegek, más néven homoszexuálisok..  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: február 14. szerda, 19:00

SZÉKELY CSABA: öröm és boldogság
dráma
bemutató 2021. SZEPTEMBER 18.

Az alábbi sorok Székely Csaba drámájának bevezetőjéből, miszerint prológusából származnak – és nagyjából ki is derül belőlük, hogy hol játszódik, és hogy miről szól a dráma. Persze nem csak arról, amit alábbi sorok leírnak, hanem valami sokkal viszolyogtatóbbról és sokkal borzalmasabbról szól a maga vérlázító akasztófa-poénokkal teleszórt, szikár nyelvén: a szerelemgyilkos sunyiságról, a nyüszítő félelemből fakadó ércestorkú csatakiáltásokról és egyéb hazugságokról… Egyszóval mirólunk, emberekről – lelki testhőmérséklettől függetlenül.

„Itt vagyunk Földünk egyik legérdekesebb pontján, amely számos irodalmi- és filmes alkotás ihletője. Több neve is van ennek a vidéknek: Tündérvölgy, Erdély, románul Transilvania, németül Siebenbürgen, melegül Ergay. Mai epizódunkban azt vizsgáljuk, hogyan élnek itt az úgynevezett melegek, más néven homoszexuálisok. Vagy ahogy a népnyelv barátságosan nevezi őket: fartúró buzeráns köcsögök.

Zene
De előbb lássuk, kik is ők.
A zene elhallgat.

A meleg az ember legközelebbi élő rokona. Genetikai állománya csaknem megegyezik a mienkkel, ebből kifolyólag külsőre teljesen hasonlítunk. Szerveink gyakorlatilag ugyanott helyezkednek el, egyezik a csontjaink száma és elrendezése, továbbá agytérfogatunk és vércsoportunk is. Mivel mindkettőnk természetes élettere az emberi társadalom, gyakran igen nehéz megkülönböztetni a homo sapienst a homo-szexuálistól. A meleg is főz, takarít, adót fizet, kisállatot tart, vezetés közben káromkodik – akárcsak mi. Alvás közben gyors szemmozgást figyeltek meg nála, ami annak jele, hogy a meleg álmodik is. Akárcsak mi, emberek. Ugyancsak megfigyelték, hogy ha öt emelet magasságából a fejére ejtenek egy zongorát, a meleg ritkán kel fel. Ebből azt a következtetést vonták le, hogy ha életfunkciói leállnak – az emberhez hasonlóan – a meleg meghal. Mint ez a példány, itt. (kezét a hullára teszi)

Szereplők:
Zita........... SPOLARICS ANDREA
Ádám........ CHOVÁN GÁBOR
Béla.......... ILYÉS RÓBERT
Dénes....... FRÖHLICH KRISTÓF
Elek.......... MERTZ TIBOR
Judit.......... PETŐ KATA m.v.
Tekla......... HARTAI PETRA

Zenészek: VEÉR CSONGOR / PÁLOS PÉTER / FARKAS IZSÁK

díszlettervező ALFÖLDI RÓBERT, BACHRATY GÁBOR
jelmeztervező PETŐ KATA
világítás KEHI RICHÁRD
a rendező munkatársa SZEKERES VANDA
súgó SZABÓ BRIGITTA
rendező ALFÖLDI RÓBERT

Ajánlatunk


A 2023|2024-es évad egy magyarországi bemutatóval indul, Tena Štivičić kortárs horvát drámaírónő 3tél című díjnyertes darabjával Alföldi Róbert rendezésében.

Ajánló


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!