Program


Művészasztal - Kováts Judittal

Művészasztal - Kováts Judittal

2018. november 22-én, csütörtökön 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 8. estjére, melynek különlegessége, hogy vendég ezúttal a rendezvénysorozat háziasszonya, Kováts Judit író, akivel Király Levente, a Corvina Kiadó főszerkesztője, író, költő beszélget a MŰvész Stúdióban (Nyíregyháza, Bethlen G. u. 14.).

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. november 22. csütörtök, 17:00


Az est során a MEGTAGADVA és az ELSZAKÍTVA c. regényekből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők Kosik Anita rendezésében. Közreműködnek Pregitzer Fruzsina, Kosik Anita, Tóth Zolka és Martinkovics Máté, a Móricz Zsigmond Színház színművészei, továbbá Magyar Boglárka, Kováts Dénes, Karap Zoltán és Bartus Zoltán.

A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is. A beszélgetés során a vezértémák egyfelől a meghívott alkotó életművéhez igazodnak, másfelől a színházhoz kapcsolódnak. A beszélgetés mellett zenei betétek és performanszok színesítik az estet. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet.

Kováts Judit Nyíregyházán élő író, szerkesztő, a Feliciter Kiadó vezetője. Novellái, regény-részletei és esszéi jelentek meg több folyóiratban, a Jelenkorban megjelent, Pusztulás című novelláját beválogatták a Körkép 2011. kiadványba (Magvető Könyvkiadó).
Regényeiben a 20. század nagy történelmi traumáit dolgozza fel, vallja, hogy fontos feladatunk szembenézni múltunkkal, megismerni annak árnyoldalait is. „A regényeim főszereplői kisemberek, akiket – akár akarják, akár nem – „elsodor” a történelem. Hogy miként alakul a sorsuk, azt előre nem lehet megmondani. A hőstettek mellett mindig ott vannak a bűnök, a gyávaság, az árulás is.”
Kováts Judit első regénye, a MEGTAGADVA – a tagadás és hallgatás regénye – a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2012 szeptemberében. Témája a második világháború, narrátora az idős Somlyói Anna, aki 1944-ben érettségi előtt álló diáklányként élte át az eseményeket. A regény az ő kettétört életén keresztül mutatja meg a háborút úgy, ahogyan a forrásokból és történelemkönyvekből sohasem ismerhetjük meg. Somlyói Anna fiktív személy, azonban minden, amit a háborúról elmond, megtörtént, igaz esemény. A MEGTAGADVA c. regényből Surányi András rendezett a Rádiószínház számára monodrámát, melyben Szirtes Ágnes színművésznő jelenítette meg Somlyói Annát.
Az ELSZAKÍTVA ugyancsak a Magvető Könyvkiadó gondozásában jelent meg, 2015 novemberében. Hol a haza? Menni vagy maradni? Ezekkel a kérdéssekkel kell szembenéznie két felvidéki birtokos család, az Engelhartok és a Wildnerek két nemzedékének 1944 és 1954 között. Egy olyan évtizedben, amelyben az impériumváltás, a teljes jogfosztottság sújtja a kisebbségi sorsban élőket, és akikre a kommunista hatalomátvétel élesedő osztályharca miatt sem Csehszlovákiában, sem Magyarországon nem vár más, csak nélkülözés és alávetettség. Ebben az évekig tartó, nyomorúságos és feszült helyzetben lesz szerelmes a regény két főhőse, akik a határ két oldalán elszakítva keresik az emelkedés, a boldogság útját.

Ajánlatunk


Frank Wildhorn musicalje és Homonnay Zsolt rendezése a nő örök, csábító szenvedélyességét, a férfi és a nő ösztönös és csillapíthatatlan vonzalmát tárja a közönség elé, 21. századi, extravagáns környezetben.

Sir Kenneth MacMillan / Liszt Ferenc – John Lanchbery MAYERLING Balett három felvonásban

Ajánló


Május 11-én fergeteges ValMar koncerttel zárul a 2024-es Pápai Expo és Agrárpiknik, az év legmenőbb agrárrendezvénye.

Szerző: William Somerset Maugham: CSODÁLATOS VAGY, JÚLIA! színház két részben a Játékszín színpadára alkalmazta: Németh Ákos

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!