Program


Ments meg, Uram!

Ments meg, Uram!

Opera két felvonásban, angol nyelven, magyar és angol felirattal
Magyarországi bemutató

Jake Heggie Ments meg, Uram! című operája élesen tárja elénk a halálbüntetés valóságát, az elítéltek és az őket a társadalmi elvárások ellenére is segítők belső konfliktusát. Heggie első operája Helen Prejean nővér valós eseményeket feldolgozó világhírű könyve alapján, a San Francisco Opera felkérésére készült. Ez volt a dráma és musicallibrettó-szerző Terrence McNally első operalibrettója, akinek a nevéhez köthető A pókasszony csókja és az Alul semmi. A kritika lelkesen fogadta a művet, mely bátran mutatja be a bűnös és családja, valamint az áldozatok hozzátartozóinak igazságát is: „A nagyszerű – hol szókimondó, hol ékesszóló – librettó, amely némi fanyar humorral oldja a feszültséget, amikor a legnagyobb szükség van rá, igazi tartóoszlopa ennek a szívszorítóan drámai történetnek.” (Joshua Kosman, San Francisco Chronicle)

Az alapműből készült filmadaptáció után az operaváltozat is hatalmas sikernek bizonyult: mára öt kontinensen több mint negyven színpadi megvalósítást ért meg. David Adam Moore vállalta a magyarországi bemutatón a főszerepet, aki ezt már Amerikában is játszotta. A felkészülésekor a produkció vizuális megformálóinak rendelkezésére bocsátotta a darabban szereplő börtön halálsorán szerzett valóságos élményeinek dokumentációját. A magyar közönség 2020 márciusában fiatal médiaművészek együttműködésével készülő, vizuális elemekkel gazdagított előadás keretében ismerheti meg a darabot, amely jelenleg Észak-Amerika legtöbbet játszott kortárs operája.

A Bent Pen Music egyetértésével. Kizárólagos képviselő: Bill Holab Music.

Az opera eredetileg a San Franciscó-i Opera megrendelésére készült.

 

KarmesterVajda Gergely / Thomas KornélHelen Prejean (fiatal apáca Louisianaból)Meláth AndreaJoseph De Rocher (halálraítélt az Angola Állami Börtönben)David Adam MooreMrs. Patrick De Rocher (Joseph anyja)Károlyi KatalinRose nővér (Helen nővér munkatársa és közeli barátja)Fodor GabriellaHoward Boucher (a meggyilkolt fiú apja)Balczó PéterJade Boucher (a meggyilkolt fiú anyja)Brassói-Jőrös AndreaOwen Hart (a meggyilkolt lány apja)Endrész Ferenc e.h. / Szegedi CsabaKitty Hart (a meggyilkolt lány anyja)Fodor BeatrixGrenville atya (börtönlelkész)Mukk JózsefGeorge Benton (börtönigazgató)Cseh AntalIdősebb testvér (Joseph féltestvére)Ujvári GergelyFiatalabb testvér (Joseph féltestvére)Jobbágy Dominik / Abebe-Ayele RafaelMotorosrendőr / 1. börtönőrRezsnyák Róbert2. börtönőrFülep MátéLilianne nővér / Catherine nővérSárközi Xénia1. rabVince János2. rabZsigmond Géza3. rabGulyásik Attila4. rabDobos Sándor5. rabFenyvesi AttilaEgy anyaGyőrffy DorottyaMrs. CharltonTempfli MáriaSzellemekAsbolt Eszter / Bodó Zsombor / Szakács Eszter / Taba BenjáminÜgyvédsegéd (felvételről)Arthur Roger Crane

Alkotók

Helen Prejean nővér azonos című regénye alapján a szövegkönyvet írta
 
Terrence McNally
 
Rendező
 
Almási-Tóth András
 
Képalkotó
 
Czeglédi Zsombor / Fügedi Balázs / Tóth Norbert
 
Jelmeztervező
 
Lisztopád Krisztina
 
Koreográfus
 
Lázár Eszter
 
Karigazgató
 
Csiki Gábor

 

Bemutató
 
2020. március 12.

Ajánló


A Madách Színház újabb világsikert hoz Budapestre: 2021. szeptember 10-11-12-én bemutatja az Aranyoskám…