Program


Aktuális előadások2022. február 3., csütörtök, 19:30
Várható befejezés: 21:30
Pesti Vigadó Díszterem
Pászti bérlet / 2

Kodály Reflections

Kodály Zoltán: Este
Fekete-Kovács Kornél: Estve
Kodály Zoltán: Vejnemöjnen muzsikál
Kodály Zoltán: Intermezzo
Subicz Gábor: Determination
Kodály Zoltán: Sirató ének
Ávéd János: Eternity
Fekete-Kovács Kornél: False Call
Kodály Zoltán: Csalfa Sugár
Kodály Zoltán: Mátrai képek
Bacsó Kristóf: Thick Forest
Bacsó Kristóf: The Lanceman Is Gone
Cseke Gábor: Leaving
Cseke Gábor: Birdy
Cseke Gábor: On The Field of Tari
Fekete-Kovács Kornél: Dusk (Félhomály)
Kodály Zoltán: Hegyi éjszakák I.
Kodály Zoltán: Fölszállott a páva
Bacsó Kristóf: The Peacock
Fekete-Kovács Kornél: Children’s Song (Gyermekek éneke)
Kodály Zoltán: Túrót eszik a cigány

A Modern Art Orchestra (MAO) alapítása óta fontos céljának tartja a műfajok közötti átjárhatóság lehetőségeinek felkutatását, és a határok árnyalását, lebontását. Ezen ars poetica mentén az elmúlt tizenöt évben az együttes számtalan koncertet adott és több lemezt jelentetett meg. Repertoárjában olyan kiváló szerzők szerepelnek, akik saját tevékenységükben hasonlóképpen fontosnak tartották a korábban említett célokat. George Gershwin, Igor Stravinsky, Eötvös Péter, Louis Andriessen vagy Melis László zenéjében tetten érhető az a fajta gondolkodás, amely mellőzi a skatulyákat, a műfaji besorolás címkéit.

A MAO két évvel ezelőtt jelentette meg a több szakmai díjjal és remek kritikákkal illetett, és nem utolsósorban nagy sikerrel debütált albumát, Bartók Béla Tizenöt magyar parasztdal című zongoraciklusának nagyzenekari leképezéseit. Ez a hetven perces zenei anyag csupán az első harmada annak a trilógiának, amely három kiváló magyar zeneszerzőnek állít emléket. Bartók zongoradarabjai után 2020-ban Kodály Zoltán került a zenekar művészi koncepciójának fókuszába, majd 2021-ben Dohnányi Ernővel zárja háromrészes sorozatát.
A KODÁLY REFLECTIONS című zenei anyag a zeneszerző munkásságának talán legnépszerűbb és legreprezentatívabb fejezetét érinti: a komponista énekkari műveire reflektál. A Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra közös produkciójaként létrejött koncertprogram az eredeti formában megszólaltatott énekkari Kodály-művek mellett a zenekarban helyet foglaló zeneszerzők: Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf, Ávéd János és Subicz Gábor reflexiókként, átvezetőkként megszólaló önálló kompozícióit hallhatja a közönség.

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Modern Art Orchestra
Vezényel: Somos Csaba

Ajánló


"A vitéz, a kalóz meg a nagymama" HALÁSZ JUDIT új lemezével folytatja azt…

Koncertszerű előadás latin nyelven, magyar és angol felirattal