Program


IZP-estek - Kalmár Ákos (Ziggurat Project): Keresői az ég színének; Sebestyén Tímea: Suprema

IZP-estek - Kalmár Ákos (Ziggurat Project): Keresői az ég színének; Sebestyén Tímea: Suprema

Fókuszban a fiatal alkotóművészek – Mozgásban az Imre Zoltán Program!
Huszonhárom kezdő és pályája elején lévő táncszínházi alkotó, tizenhat előadás, két különböző témájú négyrészes konferenciasorozat, tizenhárom mentor és 1450 órányi próbatermi óra – zajlik a Nemzeti Kulturális Alap által életre hívott Imre Zoltán Program.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. május 5. vasárnap, 20:00

Az új táncművészeti kezdeményezés célja a fiatal tehetségek támogatása és képzése mellett, a jövő nézőgenerációjának kinevelése is, melynek megvalósulását az NKA 100 millió forintos kerettel támogatja.

időtartam: 40 perc
korosztály: 12+
külföldiek számára is ajánlott

Kalmár Ákos (Ziggurat Project): Keresői az ég színének

„Idén pontosan húsz éve, hogy a NATO más, jobb módszer híján lebombázta a mai Szerbiát. A szüntelennek tűnő légicsapások okán - szinte állandó jelleggel, naponta ismétlődve -, nyolc órán át nem volt áram és csak két órán keresztül igen. Amit soha nem tudtam megszokni, az az a fajta sötétség volt – amilyennel még azóta sem találkoztam, csak azokon a bizonyos estéken, amikor: az egész országban - a köztereken is -, teljesen megszűnt az áramszolgáltatás. Az előadás egy sajátos reflexió, megemlékezés a tragikus események kapcsán, mely - többek közt -, az abban az időszakban átélt emlékeimből bontakozik ki.” Kalmár Ákos

„Az akkori Jugoszlávia NATO általi bombázása 1999. március 24-én indult el és 78 napig tartott. Én, ekkor 14 éves vajdasági kölyök voltam. Fiatalként nem tudtuk, hogy milyen események kezdetét jelenti ez a hosszú és nehéz periódus. Ma 34 évesen, ahogy visszagondolok arra az időszakra és újraolvasom az akkor vagy később megjelent cikkeket, szomorúan élem át a szövegek tartalmat: „Tíz év után is rémálmokat okoz a bombázás”, „Sötétbe borult az ország”, „Szerbia nem kap kárpótlást a 1999-es bombázások miatt”. Az akkori helyzet először a hadiállapot bejelentésekor kezdett komollyá válni: a gyülekezési tilalom szigorával és az állandóan felhangzó szirénák őrjítő hangjával, amik a bombákkal megrakott szerbiai légtérbe érkező harci repülők támadására figyelmeztetettek, illetve ha a helyzet úgy hozza akár a legrosszabbra, az általános mozgósítás katonai borzalmára is!

Idővel mindennapossá vált, hogy repülők jönnek-mennek, viszont amit soha tudtam megszokni, az az a fajta sötétség volt – amilyennel még azóta sem találkoztam, csak azokon a bizonyos estéken, amikor: az egész országban - a köztereken is -, teljesen megszűnt az áramszolgáltatás. Akkoriban két, három gyertyával világítottunk a szobánkban. Beszélgettünk, társasjátékot játszottunk. Soha addig nem figyeltünk egymásra úgy, mint akkortájt. Az összetartozás egy újfajta élményét éltem meg és bármennyire is hihetetlen: a nyugalmat. Remélni kezdtük a csodát: ami meg is érkezett egy hordozható akkumulátorra szerelhető 45 voltos izzó formájában. Örültünk. Ilyenkor már olvasni is lehetett esténként.”

Kalmár Ákos, a Ziggurat Project összművészeti, térérzékeny társulat állandó tagja, ahol alkotóként és előadóként tevékenykedik. Számos hazai és nemzetközi projektben vett már részt. A Szólóduó Nemzetközi Tánc Fesztivál 2013-ban, 2015-ben és 2016-ban is különdíjjal jutalmazta alkotásait. A szabadkai Közgazdasági Egyetem kulturális marketing szakán szerzett diplomát, majd a budapesti Színház és Film Intézet kortárs táncos szakát végezte el. 2018-ban buddhista teológus, vallástörténész diplomát szerzett. Első önálló alkotása, az Esumi és Asao elnyerte a II. RS9 OFF Független színházi fesztivál fődíját. Jelenleg szabadúszó táncos, alkotó.

Bot Ádám alkotó-előadó, a Ziggurat Project összművészeti társulat tagja. Dezső Virág növendéke, akitől fizikalitáson alapuló előadóművészetet tanult. 2010-2013 között a Budapest Kortárstánc Főiskola táncművész szakos hallgatója. 2014-től vesz részt független alkotók és társulatok projekt jellegű munkáiban, illetve kőszínházak produkcióiban.

A Ziggurat Project fókuszában a kortárstánc és más művészeti ágak összefonódásából létrejövő térérzékeny és interdiszciplináris alkotások állnak. Az elmúlt 3 év során olyan nemzetközi kooperációkban vett részt, mint a Placccfesztivál Picture projektje (HU/NO), Visegrad Fund előadóművészetirezidencia, Art&Tech Days (SK), White Night fesztivál (SK), Spotter Trip (A) vagy a Let me in Performing Arts Festival (DE). Itthon egyéni térspecifikus akciók (A maradék, Szónyelés) és ernyőszervezete, a Pro Progressione produkciói mellett az Antré és az Arccal a Halnak újgenerációs programokon, illetve az L1 danceFest keretében is bemutatkozott.
Rendezés/koreográfia/koncepció: Kalmár Ákos
Mozgás: Bot Ádám, Kalmár Ákos
Fényterv: Illés Ákos Bendegúz, Kalmár Ákos
Mentor: Bata Rita
Produkciós menedzser: Kovács Brigitta
Társulatvezető: Sarlós Flóra Eszter
Külön köszönet: Anne-Hélène Kotoujansky
Fotók: Sam Matyesen, Bankovi Dorottya
Vizuál: Szabó Kristóf – KristofLab

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Imre Zoltán Program, Pro Progressione, KristofLab, Sín Kulturális Központ
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

időtartam: 40 perc
korosztály: 18+
Az előadás alatt meztelenség látható.

Suprema

Az előadást Wonder Woman karaktere inspirálta, egy nőideál melyet dr. William Moulton Marston pszichológus professzor alkotott meg. Egy nőideál, mely egy férfi szemszögén keresztül született, egy nőideál melyet megalkotója két nőből gyúrt eggyé: feleségéből és szeretőjéből, egy nőideál mely egy poligám kapcsolat „gyümölcse”. A karakter pszichológiai megalapozottságának köszönhetően a mai napig az egyetlen valódi népszerűségnek örvendő szuperhősnő. Az egyenlőség az igazság és a feminista propaganda szimbólumává vált. Vonzó és erős karakter, mellyel nők milliói azonosulhatnak, ismerhetnek önmagukra, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely egyenként mindenkiben fellelhető.

A produkció a karakter női szemszögből történő értelmezése, feldolgozása és egyben kérdésfelvetése. Témáját tekintve nem az elnyomásáról beszél és nem a női létezésnek problematikáját tárgyalja. Sokkal inkább egy groteszk világot mutat meg, ahol a realitás átcsúszik a fantáziálásba és onnan visszakerül a valós térbe. Személyiségünk rétegeit vizsgálja vágyainkon, szexualitásunkon és félelmeinken keresztül. Mit is jelent valójában a női erő?  Vajon a két szereplő egy és ugyanaz vagy két különálló entitás, mely különböző vágyakkal és igényekkel rendelkezik? Megvalósulhat-e egy személyben a „tökéletes”, az „igazi” vagy ehhez szükséges kiegészítenünk egymást?

Sebestyén Tímea, tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola balett szakán kezdte, majd a Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában folytatta tanulmányait. Részt vett a MU Terminál első évfolyamában 2005-ben, jelenleg szabadúszó táncművész. Rendszeresen dolgozott együtt többek között a PR-Evolution Dance Companyval, Nagy Zoltánnal, illetve a Boom! Dance Collective egyik alapító tagja volt. A Zadam Társulattal 2008-óta folyamatosan dolgozik táncművészként, koreográfus asszisztensként és társalkotóként. Ezen kívül 2017-óta a Bozsik Yvette Társulat előadásaiban is rendszeresen vendégszerepel.

Koncepció / Koreográfia: Sebestyén Tímea
Előadók: Fehér Laura, Sebestyén Tímea
Zene: Jérôme Li-Thiao-Té
Videó: Téri Gáspár
Fény: Galkó Janka
Mentor: Zambrzycki Ádám

Támogatók: NKA Imre Zoltán Program Ideiglenes Kollégiuma, Medáliák Egyesület, Műhely Alapítvány, Movein Stúdió
Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjának támogatásával jött létre.

Ajánlatunk


A 60 perces angol nyelvű túrák mindennap háromszor (13:30, 15:00, 16:30) indulnak. Időszakosan olasz, francia, spanyol, német és magyar nyelvű túrák is elérhetőek. Jegyár: 9000 Ft Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

Christine-nek elege van. Elég a nagyvárosból, a zajból, de főleg a nemrég elvesztett férjével közös helyszínekből. Költözik tehát: New Yorkból Floridába. Már pakolnak is a költöztetők, egy nap marad a régi életből.

Ajánló


Ildikó kiváló szakpolitikus, aki komoly karrier előtt áll, amennyiben le tudja küzdeni egy apró hibáját: nem tud hazudni.

Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!