Program


Aktuális előadások



Huszka Jenő - Szilágyi László:
MÁRIA FŐHADNAGY

operett két részben

2024. augusztus 9. péntek 20:00 (esőnap: augusztus 11.)

Nem csoda, hiszen Huszka Jenő, a magyar operettirodalom sikerszerzőjének, a Mária főhadnagy komponistájának ragyogó fantáziáját dicsérik. Huszka Jenő korábban soha nem látott módon tárta a nézők elé az olykor édes-búsan andalító, máskor vérpezsdítő, hamisítatlan operettzenét a bővérű komédiázással és a magyar történelem egyik kiemelkedő, fordulatokban gazdag, mámoros eseményével.
A Mária főhadnagy című méltán népszerű nagyoperett Lebstück Mária, az 1848-as forradalom és szabadságharc ikonikus honvédhuszár nőalakját állítja a középpontba, hogy hihetetlen kalandjaival elvarázsolja a nagyközönséget. Erre kínál kitűnő alkalmat a Budapesti Operettszínház előadása a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon: az elragadó muzsika, a lenyűgöző látványvilág és az elsőrangú művészek felejthetetlen élményt ígérnek.

Hogyan válik Lebstück Mária, a tizennyolc éves, szerelemről ábrándozó fiatal lány az 1848-as forradalom és szabadságharc honvédhuszár főhadnagyává? Mi történik, ha regénybe illő életútjához csodálatos dalokat, tüzes táncokat és felhőtlen nevetést kapcsolunk, amit áthat a szabadság iránti soha el nem múló vágyunk? Huszka Jenő és Szilágyi László történelmi ihletésű nagyoperettje két felvonásban, kicsattanó lendülettel meséli el a főhősnő lebilincselő történetét.

„A Budapesti Operettszínház életében az újabb bemutató mindig ünnepi alkalom, kiváltképpen a centenáriumi évadunkban” – fogalmazott Kiss-B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes, főigazgató a Mária főhadnagy 2023. márciusi premierjének idején, majd hozzátette: „A 100. évfordulóját ünneplő Operettszínházban, az 1848-as forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján színpadra vitt nagyoperett méltó emléket állít hőseinknek, kiváltképpen a női hősöknek.”

Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színházi alkotó, az Operettszínház művészeti vezetője és az előadás rendezője elmondta: fontosnak tartja, hogy – hidat képezve az akkor élt alakok érzései és a mai nézők lelke között – a történetet átélhetővé tegyék minden korosztály számára.

A Margitszigeti Színház előadás különlegessége, hogy a színpadi játéktér kitágul, illeszkedve a közkedvelt helyszín adottságaihoz.

A premier után megjelent kritika így ír az előadásról: „Homonnay Zsolt Mária főhadnagyának, az Operettszínház friss bemutatójának nem célja, hogy megváltsa a világot, és nem is kell mindig, mindenáron erre törekednie egy előadásnak. A sokfelé látható színházi látásmódok mellett lassanként már-már az lesz az igazi innováció, ha valakinek akad bátorsága visszatérni a klasszikus értékekhez.”

Ajánló


Isten eljön hozzánk, mert nagyon sok mondanivalója van. Megosztja gondolatait az elmúlt néhány tízezer év történéseiről és tapasztalatairól, válaszol az…

Az Anconai szerelmesek kacagtatóan fordulatos, kedvesen pikáns, szellemes, zenés összekacsintás a hetvenes évek olasz slágereivel. Szerelem, slágerek, tánc, gegek, csipetnyi…

Az iskolai év végéhez közeledve a Csillagszeműek különböző csoportjai két programmal várják a közönséget a Hagyományok Házában: 17 órától a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!