Program


Haydneum Nyitófesztivál Capella Savaria Bertalan Andrea, Kalló Zsolt
3

Haydneum Nyitófesztivál Capella Savaria Bertalan Andrea, Kalló Zsolt

Haydn műveiből

Haydneum Nyitófesztivál Capella Savaria Bertalan Andrea, Kalló Zsolt

Bertalan Andrea – fuvola
Kalló Zsolt – hegedű
Capella Savaria

Michael Haydn: A-dúr hegedűverseny, MH 207
Michael Haydn: D-dúr fuvolaverseny, MH 15. P.56.
Joseph Haydn: B-úr szimfónia, Hob. I:77

Ritkán fordul elő, hogy egyazon családban két vagy több testvér is jelentős alkotóként írja be nevét a zenetörténetbe. A Bach fiúk mellett legkézenfekvőbb a Haydn testvérpár példájára hivatkozni: az idősebb, Joseph (1732–1809), a halhatatlanná lett bécsi klasszikus munkával töltött évtizedei nagy részét az Esterházy család rezidenciális muzsikusaként élte Kismartonban, hogy idős korára Párizs, London is tenyerén hordozza. Öccse, Michael (1737–1806) rövid nagyváradi időszak után lényegében egész életét Salzburgban töltötte, a dóm karnagyaként, s a Mozart családdal is jó kapcsolatot ápolt. Wolfgang Amadeus nem csak Josephet csodálta (kvartetteztek is együtt, s neki ajánlotta hat vonósnégyesét), de Michaeltől is sokat tanult, kivált az egyházzene területén. Michael versenyműveket is bőségesen írt, ezek közül hallunk kettőt ezen az estén, Haydnt pedig egyik legfontosabb műfaja, a szimfónia képviseli. Bertalan Andrea (fuvola) és Kalló Zsolt (hegedű) a magyar korhű régizenejáték jeles szólistái, a Capella Savaria a hazai historikus előadópraxis hőskora, a nyolcvanas évek eleje óta meghatározó szerepet játszik a magyar zeneéletben.

Ajánló


Főhősük, Babaróka a történet kezdetén hároméves, és éppen óvodába (vagy ahogy Rókáéknál mondani szokás: kölyökőrzőbe) készül. Milyen lesz egész nap…

Minden normális, modern férfinak három menyasszony az ideális, csak légiutas-kísérők legyenek, és menetrend szerint elkerüljék egymást.

Dr. Bagdy Emőke mindig is fontosnak tartotta a társadalommal folytatott párbeszédet, a lélektani ismeretek terjesztését, a szakmai közvélemény formálását.