Program


Hatker hatkor – helytörténeti klub - Az 1838. évi nagy árvíz Terézvárosban

Hatker hatkor – helytörténeti klub - Az 1838. évi nagy árvíz Terézvárosban

Katona Csaba történész előadás-sorozata
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. február 14. kedd, 18:01

Amikor 1838 márciusában Pestet (és Budát) elárasztotta a Duna árja, a természeti katasztrófa közismerten súlyos pusztításokkal járt. Mennyiben érintette ez Terézvárost? A Vasárnapi Ujság 1876-ban, amikor szintén árvíz sújtotta az immár egyesített fővárost, az alábbiakat írta, a korábbi katasztrófára emlékezve: „A Terézvárost 1838-ban, midőn a Duna kiöntésének veszélye már-már elkerülhetlennek látszott, nem féltették az árvíztől.” Az optimizmus sajnos nem volt megalapozott, Terézváros megsínylette az áradást, alacsonyabban fekvő részeit két méternyi víz borította. Hogyan és miként küzdött meg az árral a városrész, milyen pusztítást végzett a víz, hogy indult meg az újjáépítés, és mindez miként formálta át a városrész arculatát? Az előadás e kérdésekre keresi a választ.

Fotó: Fortepan

Ajánlatunk


„Rájöttem, hogy az emberek soha nem fognak megváltozni. Mindig hagyni fogják, hogy az okosabb és erőszakosabb ember uralkodjon rajtuk. Aki mindent mer, annak lesz igaza! Aki felrúgja a szabályokat, az hozza majd a törvényeket, és aki a legtöbbet meri, annak az igaza lesz a legerősebb. És ráébredtem, hogy a hatalom mindig annak a kezébe kerül, aki hajlandó megragadni. Hogy csak merni kell. Ennyi az egész. És akkor elhatároztam, hogy én merni fogok.”

Vannak nagy, mindenki által ismert klasszikus zenei mérföldkövek, amelyek egész kultúránkat meghatározzák. A Klasszik Rádió és a Danubia Zenekar közös, hagyományos tavaszi koncertjén ezúttal a legek, a legendák kapnak főszerepet.

Tavaly az Edinburgh Fringe Fesztiválon óriási kritikai és közönség sikert arató IMA újra látható a Müpa mellett felállított sátorban.

Ajánló


félig mese félig musical 9-99 éves korig, két részben

Ha sírva akar nevetni, ezt az előadást ne hagyja ki!

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!