Program


HARMÓNIA és NYUGALOM a Szolnoki Szimfonikusokkal
3

HARMÓNIA és NYUGALOM a Szolnoki Szimfonikusokkal

Műsor
Mendelssohn: E-moll hegedűverseny op. 64
Haydn: D-dúr zongoraverseny Hob.XVIII, No.11.
Haydn: 104. D-dúr ”Londoni” szimfónia

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. március 7. kedd, 19:00

HARMÓNIA és NYUGALOM a Szolnoki Szimfonikusokkal

Közreműködik:
Aiman Mussakhajajeva – hegedű
Lorenzo di Bella - zongora

Vezényel: Fan Ting

“A hegedűverseny”-nek is tartott szerzeményét Mendelssohn 1844-ben, harmincöt évesen, utolsó alkotói korszakában komponálta, s ezzel a műfaj egyik remekművét sikerült megalkotnia. A klasszikus örökséget nemesen romantikus stílusban folytatta, és hatásosan foglalta össze benne saját zeneszerzői erényeit. Az E-moll hegedűverseny megírásakor Mendelssohn segítőtársa Ferdinand David, a lipcsei Gewandhaus zenekar jeles hegedűvirtuóza és hangversenymestere volt, aki a hangszer technikájára vonatkozó gyakorlati tanácsaival járult hozzá a darab létrejöttéhez. 1845-ben pedig ő volt az, aki először játszotta közönség előtt ezt az érzelmekben igen gazdag, megkapó szépségű művet.

A D-dúr zongoraverseny kiemelkedik Joseph Haydn versenyművei közül, mivel a szerzőnek ebben a darabban sikerült a legvirtuózabban kezelnie a szólóhangszert. A mű azért is jelentős, mert annak 1784-ben nyomtatásban megjelent kiadása elsőként nevezte meg kifejezetten a fortepianót szólóhangszernek a csembaló helyett. A szerzőnek ez az egyetlen zongoraversenye, amely a mai napig nagy népszerűségnek örvend. Azt pedig, hogy már saját korában is a legelterjedtebb volt Haydn versenyművei közül, szellemes és könnyed stílusa mellett a Rondo all’Ungherese feliratot viselő zárótételének köszönheti.

Haydn az 1790-es években egy impresszárió meghívására két alkalommal is hosszabb időt töltött Londonban. Szerződése értelmében új szimfóniákat kellett írnia a brit fővárosban. Összesen tizenkét ilyen művet komponált, melyek bámulatra méltó summái szimfonikus életművének. A sorozat utolsó darabjára végérvényesen ráragadt a “London” jelző, de a zárótétel hangzására utalva gyakran nevezik “duda”-szimfóniának is. A mű egyben hódolat és tiszteletadás Mozart előtt is, akinek halálhíre mélyen megrendítette Haydnt.

Ajánlatunk


Solymosi Tamás – Mirzoyan Albert – Prokofieva Irina – Jiří Kylián – Harald Lander KLASSZIKUS BRAVÚROK Négy egyfelvonásos balett három részben

A Vivace Táncforgatag 6 budaörsi sportegyesület és 300 táncos részvételével kerül megrendezésre 2024 június 1-én, 18 órai kezdettel a RaM-Art Színházban.

Daphne du Maurier regénye alapján a Szegedi Szabadtéri Játékok önálló bemutatója

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!