Program


György király (1994) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

György király (1994) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

Utána lehet nézni: III. György valóban uralkodott Nagy-Britanniában. Ráadásul 59 évig (1760-1820). A György király ennek ellenére nem igazán életrajzi film. Persze, persze, a feljegyzések szerint tényleg megbolondult, bár ennek okát illetően megoszlanak a vélemények (leginkább porfíriára gyanakodnak).  több

György király (1994) - Very British – Szatírák és groteszkek / MÜPAMOZI

Angol nyelven, magyar felirattal.

Utána lehet nézni: III. György valóban uralkodott Nagy-Britanniában. Ráadásul 59 évig (1760-1820). A György király ennek ellenére nem igazán életrajzi film. Persze, persze, a feljegyzések szerint tényleg megbolondult, bár ennek okát illetően megoszlanak a vélemények (leginkább porfíriára gyanakodnak). Nicholas Hytner filmje azonban nem a pontos diagnózis felállításával foglalkozik. Sokkal inkább azt vizsgálja, mi történik ilyen esetben a hatalomipar gépezetével és az azzal játszó személyekkel. Olykor dráma, máskor komédia.

Ha valaki nem ismerné a rendező, Nicholas Hytner nevét, ne szégyenkezzen, hiszen ő alapvetően színházi rendező. A brit filmeknek ugyanis van egy igen erős vonulata, amely színművekre épít (jelen esetben Alan Bennett drámájára). Mert a brit drámairodalom mind a mai napig igen gazdag, s bár kétségbe vonható, hogy a brit oroszlán fogai mostanság mennyire hegyesek, az kétségtelen, hogy kortárs színpadi művek tekintetében a britek talán a világ legjobbjai. A színészekről nem is szólva. Ezt a hagyományt pedig a 21. század pixelsztárjainak sem sikerült erodálniuk. Ízelítőként: Nigel Hawthorne, Helen Mirren, Ian Holm, Rupert Graves, Rupert Everett és még sokan mások. És feltétlenül szót kell ejtenünk Andrew Dunn operatőrről, aki látványosan fogalmazza meg a fenséges őrület különféle stációit. Az már bonyolultabb kérdés, milyennek is látják az alattvalók - és a filmcsinálók - a monarchia intézményét, a mindenkori uralkodó őfelségét. Mert ez számukra nem pusztán a bulvárhírek elegye.