Program


FényÁRnyék
2

FényÁRnyék

Az Olasz Kultúrintézetben meghirdetett 2019/2020-as hangversenysorozatunk műsorát mintegy áthatja a fény és árnyék kettőssége, de ugyanúgy az ünnep megannyi tónusa is, a művek eszmei kötődéseit, karaktereit, hangnemi folyamatait tekintve.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2021. március 21. vasárnap, 16:00

FényÁRnyék

2020. március 22. (vasárnap) 16.00
Olasz Kultúrintézet

Wagner: Szerelmi tilalom – nyitány
Bruch: e-moll kettősverseny, Op. 88
------
Bruch: F-dúr románc, Op. 85
Wagner: Siegfried – Erdőzsongás 
Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány
Wagner: Parsifal – Nagypénteki varázs

Miskolci Szimfonikus Zenekar
Hegedű: Soo Eun Lee
Brácsa: Dirk Hegemann
Vezényel: Antal Mátyás

Sorozatunk záróhangversenye a német későromantika világába kalauzol el. Programja átfogó pillantást vet Richard Wagner életművére, mellette a fölfedezés örömét kínálja Max Bruch kevéssé ismert kompozícióinak megszólaltatásával. A 2020-ban évfordulós – száz esztendeje elhunyt – Bruch leggyakrabban hallható darabja a fiatalkori g-moll hegedűverseny (Op. 26), tavaszi műsorunk viszont a zeneszerző kései – s nem kevésbé ihletett – lírájába nyújt betekintést, előbb a hegedűre és mélyhegedűre írt e-moll kettősverseny (Op. 88), majd a mélyhegedűszólót igénylő Románc (Op. 85) révén. Wagnertől is fölhangzik egy ritkán játszott alkotás: a Szerelmi tilalom című vígopera nyitánya, amely keresetlen frissességével, vidám tónusaival A nürnbergi mesterdalnokok nyitó zenéjének párját képezi hangversenyünkön. A Szerelmi tilalom a még mindössze húszas évei elején járó karmester–zeneszerző Wagner munkája volt, szövegkönyve Shakespeare Szeget szeggel című vígjátéka nyomán keletkezett. Nyitányának előadása igazi „csemegének” tetszhet az életmű grandiózus darabjaiból válogatott részletek kiegészítéseként. (A teljes operát 2015-ben hallhatta első alkalommal Budapest közönsége.)
Az Olasz Kultúrintézetben meghirdetett 2019/2020-as hangversenysorozatunk műsorát mintegy áthatja a fény és árnyék kettőssége, de ugyanúgy az ünnep megannyi tónusa is, a művek eszmei kötődéseit, karaktereit, hangnemi folyamatait tekintve. Mindez, A nürnbergi mesterdalnokok fényárjától a Parsifal ünnepi emelkedettségéig ívelően, a záró délután kínálatára nézve is igaz. Az előbbi opera nagy erejű összegzése Wagner addigi művészi törekvéseinek: példázat és hitvallás, melynek gondolatvilágában hagyománytisztelet találkozik újító szellemmel, nemes humánum finom vagy vaskos iróniával, s a nyitány valóságos koncentrátuma a darab eszmei és zenei dimenzióinak. Egy ilyen jellegű összeállításból szinte kihagyhatatlan a zeneszerző fő művének, A Nibelung gyűrűjének valamely részlete: ezt a Siegfried zenedráma Erdőzsongása képviseli koncertünkön.  Végül a műsor koronájaként a Parsifal részlete, a híres Nagypénteki varázs csendül föl, a közelgő egyházi ünnep felé tekintve.

Ajánló


Előfordul: hulla, és annak fagyasztása, csontok, hányás, köpés, meztelenség, verekedés, felnőttfilm-részlet, kitört ujjak, kábítószer fogyasztása és terjesztése, méregkeverés, zászlóégetés (ja…

Kevesen remélték már, de 2024. június 1-jén sokak álma válik valóra. Egy nagykoncert erejéig összeáll egy korszak emblematikus együttese, a…

2024. április 27-én Fluor Tomi és Diaz a Budapest Sportarénában ünnepli meg a nagy szülinapot.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!