Program


Egy zseni Bonnból / MATINÉKONCERTEK

Egy zseni Bonnból / MATINÉKONCERTEK

Ezeknek a matinéknak fontos eleme a zenét tagoló és magyarázó beszéd, amely mindig közvetlen, így segítve megérteni Beethoven zenei világát még azok számára is, akik a klasszikus zenében nem járatosak.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. október 27. vasárnap, 11:00

2019. október 27. vasárnap
11:00 — 13:00

    Beethoven: 9 variáció Dressler indulójára, WoO 63
    Beethoven: f-moll zongoraszonáta, op. 2, No. 1
    Beethoven: cisz-moll („Holdfény”) szonáta, op. 14
    Beethoven: I. (C-dúr) zongoraverseny, op. 15
    Beethoven: I. (C-dúr) szimfónia, op. 21 - III. és IV. tétel

Negyed évezrede született a zenetörténet legnagyobb felforgatója, Beethoven, aki szétrobbantotta a klasszikus formákat, és előkészítette a romantikát. Ötvenhat évet élt, de művei tanúsága szerint mindig lázongó, ifjú lélek maradt. Nem csoda, hogy a Müpa is a fiatalokat invitálja délelőtti beszélgetős hangversenyeire.
Az Egy zseni Bonnból cím a pályakezdésre utal, hiszen bár Ludwig van Beethovent a bécsi klasszika összefoglalójaként ismerjük, nem szabad elfelejtenünk, hogy ő is jövevény volt ebben a városban, akárcsak korábban Mozart vagy Haydn: Bonnban született, flandriai felmenőktől származó német volt, nem osztrák. A koncert műsorán a három nagy alkotókorszakra osztható életmű első periódusából hallunk műveket, a fiatal szerzőhöz illőn fiatal előadókkal: az ifjú muzsikusok irányításában nagy gyakorlattal rendelkező Ménesi Gergely vezényletével a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara játszik, de a műsorvezetésben régóta járatos Fülei Balázs is a billentyűkhöz ül.
Ezeknek a matinéknak fontos eleme a zenét tagoló és magyarázó beszéd, amely mindig közvetlen, így segítve megérteni Beethoven zenei világát még azok számára is, akik a klasszikus zenében nem járatosak. A műsor érdekes mozzanata, hogy az öt mű közül három egy-egy sorsdöntő fontosságú műfaj területén megtett legelső lépést reprezentálja: az első zongoraszonáta, az első zongoraverseny, az első szimfónia. A gyerekközönség ez alkalommal nem kevesebbet érthet meg, mint azt, hogyan vált az ifjú Beethoven zeneszerzővé.

Az előadás előtt, 9.45-10.30 óráig, Ráhangoló címmel az Előadóteremben ingyenes interaktív, játékos foglalkozást tartunk, amelyre az előadásra jeggyel rendelkező csoportokat, illetve egyéni jelentkezőket várunk. Előzetesen jelentkezni legkésőbb az előadást megelőző szerda éjfélig a csip@mupa.hu címen lehet, a résztvevők létszámának és életkorának megadásával. A foglalkozást minimum hat főnek tartjuk meg.

Korosztály: 10-14 év

Vezényel: Ménesi Gergely

Közreműködők:
zongora, műsorvezető: Fülei Balázs    
és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara

Ajánlatunk


A musicalben árva gyerekek egy csapata kószál a háborús front kellős közepén. Egy békés hajlékra vágynak, ahová behúzódhatnak éjszakára. És természetesen egy jó falatra. Ha nem kapnak ételt, akkor elcsenik maguk. De ugyan ki tudna haragudni rájuk? Csak túl akarják élni a háborút. Ma, amikor milliók kényszerültek elhagyni otthonukat, ez is döbbenetesen ismerős üzenet.

Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás, magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet - és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak -, negyven év után ismét látható lesz a Budapesti Operettszínházban.

Ajánló


Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének…

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan hozhat egyhangú döntést, hogyan találhatja meg a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!