Program


Égi hang - Lovász Irén adventi koncertje

Égi hang - Lovász Irén adventi koncertje

Az est tiszteletadás az égi és földi hang, az isteni és emberi világok találkozásának. Az énekelt emberi hangon előadott műsor a szakrális magyar népköltészet énekelt darabjaira alapul, melyek az évkör szakralitását és egységét hangsúlyozzák. Ezen kívül elhangzanak Máriahimnuszok, népénekek, zsoltárok, valamint középkori latin nyelvű gregorián és többszólamú énekek.

Égi hang - Lovász Irén adventi koncertje

Közreműködik:
Lovász Irén (ének)
Mizsei Zoltán (ének, udu, pszaltérium, középkori hárfa, orgona, harmonium)
Ágoston Béla (ének, duda, furulya, fujara, saxofon)

A műsor az ÉGI HANG című lemez anyagára épül, mely Lovász Irén  Gyógyító hangok című lemezsorozatának első, nagy sikerű darabja, ami az első évben aranylemez lett. Első díszelőadásának a Budavári Mátyás templom adott otthont, teltházas koncerteken szólt a Szent István Bazilikában, az Ulmi Dómban, a nyírségi kis árpádkori templomokban, a lombardiai 12-13. századi olasz  templomokban, a Zágrábi Katedrálisban, fesztiváldíjat nyert Észtország középkori templomaiban, elhangzott Tihanyi Bencés Apátságban, Pannonhalmán, a Pécsi Székesegyházban, a  pesti Belvárosi Plébániatemplomban, a Rózsák terén, és felemelő élményt adott a Brüsszeli Szent Mihály Katedrálisban valamint a londoni Covent Garden St. John’s Church és a Művészetek Palotája közönségének is.

Az est tiszteletadás az égi és földi hang, az isteni és emberi világok találkozásának. Az énekelt emberi hangon előadott műsor a szakrális magyar népköltészet énekelt darabjaira alapul, melyek az évkör  szakralitását és egységét hangsúlyozzák. Ezen kívül elhangzanak  Máriahimnuszok,  népénekek, zsoltárok,  valamint  középkori latin nyelvű gregorián és többszólamú énekek.

A műsor az évek során elhangzott Égi Hang koncertek letisztult, új hangszereléssel és darabokkal bővült változata A jelesnapok rendjében az évkör aktuáis idejéhez igazítva, az adventi-karácsonyi ünnepkör dalaira épül. Különös aktualitása az estnek, hogy  az épp Solymáron  és Pesthidegkúton indult hazai Waldorf Pedagógiának épp idén ünnepeljük 30 évfordulóját. Lovász Irén a kezdetektől részt vett a hazai Waldorf pedagógusképzésben oktatóként. Ő tanította az elő években a magyar Waldorf óvónőket  a magyar néphagyomány énekes népszoksaira, ő állította össze az óvónóképzés énekes tananyagát az esztendő ünnepeinek rendjében. Az esten elhangzanak Lovász Irén mára már „Waldorf-klasszikusnak” számító, adventi, karácsonyi énekei is, melyet azóta minden Waldorf- család ismer, dalol.

„ Az ünnepből annyi a miénk, amennyit átélhetünk belőle, amennyire megérint minket a hangulata, és amennyit magunkénak mondhatunk a róla való tudásból. A dalolás az ünnepre készülődés és az ünneplés egyik fontos hagyományos módja, eszköze. Éljünk vele!” Lovász Irén

Ajánló


Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita Opera-musical két felvonásban, magyar nyelven, magyar és…