Program


Dohnányi bérlet 2023-24/5 - A szerelem arcai
2

Dohnányi bérlet 2023-24/5 - A szerelem arcai

MŰSOR:
Fekete Gyula: Cupido-symphony
Nino Rota:  Rómeó és Júlia - részletek
Csajkovszkij: Rómeó és Júlia nyitányfantázia
Prokofjev:  Rómeó és Júlia - részletek

ELŐADÓK:
Budafoki Dohánnyi Zenekar
Vezényel: Guido Mancusi


 több

Aktuális előadások



A mai estén négy kivételes művész alkotásai teremtik meg az érzelmes atmoszférát.

Fekete Gyula Cupido-szimfóniája a romantika, szenvedély és líra kifinomult harmóniájával indul, mély érzelmeket és gazdag hangzást ötvözve. A zeneszerző ezzel egy különleges zenei utazásra invitálja a hallgatót.

Ezután Nino Rota Rómeó és Júliájának varázslatos világába merülhetünk. Rota Franco Zeffirelli 1968-as azonos című filmjéhez írta a művet. Összhangban azzal a shakespeare-i gondolattal, hogy a zene a szerelem tápláléka, Rota olyan muzsikát komponált, amelynek középpontjában a szerelem áll. Zeffirelli általános elképzeléseinek megfelelően a zeneszerző is kiemelt figyelmet fordított a korhűségre, ami a hangszerelésben és a zenei stílusban nyilvánult meg. A híres szerelmi téma egyszerre idézi fel az ártatlanságot, az első szerelem érzésének hevességét és gyötrelmeit.

A szünet után Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziája hozza el a romantika csúcspontját, lenyűgözően ábrázolva a szenvedélyt és a tragédiát. Csajkovszkij virtuóz módon jeleníti meg a tragédia szenvedélyét és drámáját, a zene tele van érzelmi töltettel és drámai feszültséggel. A kompozícióban megjelennek a karakterek erős érzelmi állapotai, és Csajkovszkij zseniálisan ábrázolja a tragédia fontos pillanatait.

Az est záróakkordjaként Prokofjev Rómeó és Júlia című művéből csendülnek fel részletek. A zeneszerző éles kontrasztokkal és különleges hangzásvilággal festi meg Shakespeare tragédiájának történetét. A műben a diszharmonikus elemek és a karakterek érzelmi konfliktusai különösen hangsúlyosak, tükrözve a 20. század kezdetének zenei avantgárdját. Prokofjev komplex zenei struktúrákat alkalmaz, és a zenekari hangszínek kreatív felhasználásával teremt modern hangzást. A mű a szokatlan ritmusok és hangszerelési megoldások iránti nyitottságát tükrözi, amelyekkel a zeneszerző az akkori idők zenei kísérletességét fejezi ki.

Ajánló


Sapporotól Budapestig, Takuma Onodera (Japán) zongorakoncertje From Sapporo to Budapest, Piano concert by Takuma Onodera

Koncertszerű operaelőadás három felvonásban, két szünettel, olasz nyelven

A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!