Program


DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: SÉTA A SALGÓTARJÁNI ÚTI IZRAELITA TEMETŐBEN

DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: SÉTA A SALGÓTARJÁNI ÚTI IZRAELITA TEMETŐBEN

Sétánk során a Salgótarján úti izraelita temetőben szemlélhetjük meg a dualizmus kori zsidóság nagyságának emlékeit, melyet hűen tükröz az általuk emelt csodálatos mauzóleumok építészeti együttese is. Rávilágítunk az egész Európában egyedülálló, különleges atmoszférájú hely csodáira, építészeti különlegességeire.

Egy 100 éve bezárt temető feltárja a dualizmus hihetetlen gazdagsági felemelkedésének  lenyűgöző síremlékművészetét.


Magyarország egyik legkülönlegesebb, építészeti műemlékeiben a leggazdagabb temetőjébe invitáljuk látogatóinkat.  Abba a temetőbe, mely 2002 óta teljes egészében műemlék védelem alatt áll, s amelynek területén  jelentős számú,  építészetileg is kiemelkedő  síremlék együttest láthatunk. Belépve a temetőbe, feltárul előttünk annak egységes, semmihez nem hasonlító   összhatása. Rálépve az első, kitaposott ösvényre,  elveszhetünk a  részletek  gazdagságában. Ez a fajta építészeti sokszínűség, amely csakis erre a temetőre jellemző Magyarországon,  hűen tükrözi az egykori gazdasági felemelkedés nagy alakjainak társadalmi helyzetét, nyitottságát az építészeti tradíciók ötvözésében is. A felkért  építészek a 19. század legnevesebb építészei voltak, mint Alpár Ignác, (Tőzsdepalota, MNB épülete)  Quittner Zsigmond (Gresham palota), Vidor Emil, (Bedő ház) Gerster Kálmán (Kossuth, Deák mauzóleum), vagy a szobrász, Maróti Jenő (Zeneakadémia  homlokzati szobrai). Külön fejezet illeti Lajta Béla (Rózsavölgyi ház, Új Magyar Színház, Vas utcai elemi Iskola, Vakok Intézete) egyedi, örökké megújuló munkásságát, mely a leghangsúlyosabban határozza meg a temető arculatát, s kinek alakja  kimagaslóan elismert az egyetemes  építészet történetében is. Lajta funerális művészete minden korszakának egy - egy igen impozáns, és rendkívül lenyűgöző darabja tárul fel előttünk, tanúsíthatjuk, az építész évenkénti megújulását. Ámulatba essünk annak formavilágától, szokatlan figurális díszítésétől. (Sasok, oroszlánok) Tovább szemlélődve, találhatunk itt anyagában és formavilágában lélegzetelállító mauzóleumokat, a mai napig a modernséget hirdető art deco kriptákat. (Vidor Emil)  Mind e  mellett megfér az antik világ emlékezete, ahol az egyiptizáló oszlop szerves elemként illeszkedik be a klasszikus görög építészetet idéző  architektúrába. A szecessziós, art decos stílusjegyek ötvözése más, eltérő stílusjegyekkel, mind e hely gazdag építészeti eklekticizmusának pompáját gazdagítja, tárja elénk.
Olyan nagy emberek emlékművei előtt állunk meg néhány szóra,  mint pl. Weisz  Manfréd a gyáros, Hatvany - Deutsch báró a műgyűjtő,  Herz Ármin a szalámi gyáros,  Fényes Adolf a festőóriás, vagy Vázsonyi Vilmos, az első zsidó származású miniszter sírja.
Ebben a temetőben érezhetjük meg a dualizmus korának asszimilálódott zsidóságának nagyságát, végtelen nyitottságát, melyet hűen tükröz az általuk emelt mauzóleumok  építészeti együttese is.

Ajánló


Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás,…

Bereczki Zoltán egy zenekaros nagykoncerttel érkezik augusztusban a Városmajori Szabadtér Színházba, amelyen felcsendülnek…