Program


DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: LÉDA és FANNI : HALHATATLAN MÚZSÁK

DÁVID TEMATIKUS SÉTÁI: LÉDA és FANNI : HALHATATLAN MÚZSÁK

Az előadás keretén belül a két múzsa emberi alakjára helyezzük a hangsúlyt. Válaszokat keresünk arra, milyen volt Léda, hogyan élte meg e bonyolult, 9 évig tartó szerelmet, annak utóéletét? Felvázoljuk Gyarmati Fanni rendkívüliségét, és válaszokat keresünk arra, hogyan tudott mindent alárendelni a férje költészetének?…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. október 6. vasárnap, 14:00

Két  múzsa igaz története.
 
Léda, egy teljesen váratlan szituációban ismeri meg Ady Endrét, aki azonnal és menthetetlenül szerelmes lesz az érett, tapasztalt nőbe. Lédát csak pár évvel később   éri el  a szerelem végzete, a Léda asszony zsoltárai ciklus megjelenésekor.  Ő segített rátalálni Ady igazi költői hangjára és ez lesz az a költészet, mely hűen tükrözi kapcsolatuk bonyolultságát. Az építő és romboló kölcsönhatások  és az azt követő egymásra találások jellemzik mindezt. Léda  szenvedélyes érzékisége mellett féltékenységi rohamok,  számonkérések   viharait zúdítja társára, aki lassan kilépne e kapcsolatból, de azt évekig halogatja. A kilenc év során  fokozatosan alakul át kapcsolatuk,  az egymást éltető - felperzselő szerelmük egyre zaklatottabbá vállik. A legutolsó találkozásukkor történő  tettlegességig fajuló vita zárja le kötödésük fizikai valóját. A költő részéről az évekig halogatott szakítás gondolatát a Valaki útra vált belőlünk c. versben fogalmazza meg. A Nyugat hasábjain keresztül az  Elbocsátó szép üzenet  gőgős, kegyetlen és kiábrándító sorrai mindezt pedig véglegesítik. Léda, akit igen megviselt a szakítás, rácáfol a korábbi indulatkitöréseire, méltó fegyelemmel viselte az ország - világ előtt az elhagyott, a  lealacsonyított asszony sorsát. 

Az előadás első órájában e szerelem történetén keresztül  arra keressük a választ, milyen volt Léda, hogyan élhette át e 9 évig tartó  szerelem születését, majd annak reménytelen hervadását, és végezetül hogyan cipelte tovább   meghasonlott boldogtalanságát?

Fanni: A másik legendás szerelem Gyarmati Fanni nevéhez  köthető. Itt a kilenc év házasság, melyet megtör egy méltósággal viselt, és megjósolt tragikus halál. Ez a szerelem kamaszkorukban  kötettet, mikor is Radnóti beleszeret Fanniba, aki visszonozza diáktársa szerelmét. Olyan mély szövetség alakul ki közöttük, melyben mindennek az alapja az őszinteség, az egymás iránt érzett tisztelet, az egyenrangúság, s ezt   házassággal pecsételik meg. Így vállik Fanni társának örök múzsájává,  legbizalmasabb barátjává, kritikussává. Fanni mindenről tud, nincsennek titkaik, megéli 6 év után, hogy van egy harmadik is, de mindvégig hisz kettejük igaz szerelmében, és a költő tehetségében. Aztán a halál szétválasztja őket, de Fanni nem adja fel.  Számára itt nincs vége,   megkeresi a drága "Miki" holttestét, és amikor szembesül a valósággal, az abdai  tömegsíron talált kórót teszi meg férje igaz síremlékének. A nyílvánosságot kizárva még hetven évig élteti ezt a szerelmet, ápolja, őrzi férje költői emlékművét.

Az előadás második részében megpróbálom felvázolni Gyarmati Fanni rendkívüliségét, a szerelemben hogyan élte meg a férje őszinteségét, és hogy tudott mindent alárendelni a férje költészetének?

Ajánlatunk


A filmek és játékok zenéin alapuló koncertek Európa-szerte ismert specialistája, a francia Overlook Events a tavaly decemberi teltházas A Gyűrűk Ura legszebb dalai koncert után most a Harry Potter-filmek legemlékezetesebb zenéit bemutató műsorral tér vissza.

40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!