Program


BUDAFOKI/1 - DOBOS // BEETHOVEN // MUSZORGSZKIJ // HOLLERUNG

BUDAFOKI/1 - DOBOS // BEETHOVEN // MUSZORGSZKIJ // HOLLERUNG

Dobos Dániel: Sylvanus
Beethoven: Hármasverseny
Muszorgszkij – Ravel: Egy kiállítás képei

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. szeptember 25. péntek, 19:00

BUDAFOKI/1 - DOBOS // BEETHOVEN // MUSZORGSZKIJ // HOLLERUNG

műsor:
Dobos Dániel: Sylvanus
Beethoven: Hármasverseny
Muszorgszkij – Ravel: Egy kiállítás képei

előadók:
Vizeli Máté – hegedű
Soltész Ágnes – hegedű
Kószás Ágnes – cselló
Réti Balázs – zongora
Vezényel: Hollerung Gábor

Dobos Dániel Sylvanus című műve hegedűre és szimfonikus zenekarra íródott, és 2019 májusában hangzott el először a szerző mesterdiploma koncertjén, a Zeneakadémián. Dobos Dániel, fiatal kora ellenére már rangos díjak tulajdonosa, 2018 novemberében Drumul Dracului című művével megnyerte a Bartók Világversenyt. A moldvai táncdallamra épülő zongoradarabbal érdemelte ki 2019. február végén a Junior Artisjus-díjat is. A mai este szólistája Vizeli Máté népzenetanár, aki 2018-ban Prima Junior díjat vehetett át, és ugyanebben az évben saját művével, a Kalotaszegi szonátával nyerte el a A Magyar Zeneszerzők Egyesülete Kodály születésének 135. évfordulója alkalmából hirdetett pályázatán az első helyezést. (Érdekesség, hogy ugyanezen a versenyen Dobos Dániel lett a második helyezett Vale /Istenhozzád című négy népi énekesre és nagybőgőre írt kompozíciójával.)

A hegedűre, gordonkára és zongorára írt hármasverseny a “sinfonia concertante” egyre kisebb jelentősséggel bíró műfajának kései példája, Beethoven egyetlen kompozíciója e műfajban. Az induló karakterű nyitótétel, a kifejező Asz-dúr Largo és a táncos Polacca tematikáját mindvégig meghatározza a pontozott ritmus jelenléte. A mű érdekessége, hogy Beethoven – nála egyébként szokatlan módon – figyelembe veszi a szólisták képességeit: a viszonylag könnyen játszható zongoraszólamot tanítványának, Rudolf főhercegnek írta, míg a vonósoktól lényegesen többet kívánhatott. A hegedűt és a gordonkát ugyanis a főherceg udvarához tartozó professzionális muzsikusok szólaltatták meg.

Muszorgszkij egyik legismertebb műve az Egy kiállítás képei, jellegzetesen orosz zene, a programzene mintapéldája. A mű tulajdonképpen ciklussá fűzött karakter darabokból áll, amelyeket a szerző előző évben elhunyt építész-festő barátjának, Viktor Hartmannak posztumus kiállítása ihletett 1874-ben.

Ajánlatunk


40 évvel első szegedi előadása után visszatér az István, a király!

Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája.

Ajánló


Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Tornádó gyorsaságú pörgések, hihetetlen jelmezek, lélegzetelállító mozdulatok és mindent elsöprő szenvedély. Ez a Grúz Állami Népi Együttes! Újra Magyarországon a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!