Program


Balogh, Rodrigo, Dvorák

Balogh, Rodrigo, Dvorák

Mai hangversenyünkön a 2017-es nemzetközi karmesterkurzus a zenekar által legtehetségesebbnek tartott résztvevője, Yaniv Attar vezényel.

 több

Elsőként Balogh Máté Schumann Dichterliebe című darabjára írt metamorfózisai kerülnek bemutatásra.

Az 1939-ben íródott Concierto de Aranjuez (Aranjuezi versenymű) című gitárverseny Rodrigo legismertebb szerzeménye. A művet a gyönyörű, 16. században épült aranjuezi királyi palota ihlette, itt írta ezt a művét „érezvén a magnóliák illatát, hallgatván a madarak énekét és szökőkutak csobogását”. A zene a hallgatóját egy másik időbe és térbe repíti a természet hangjai által.

A mű második tételét rengetegen feldolgozták, többek között olyan művészek mint Miles Davis, Chick Corea, André Rieu, Dalida és Carlos Santana, hogy csak a legismertebbeket említsük.

Hangversenyünk második részében Dvořák  IX. szimfóniáját hallhatják. Dvořák a New York-i Filharmonikus Zenekar felkérésére írt IX. (Újvilág) szimfóniájában az amerikai kontinens különféle típusú zenéit, köztük az ősi amerikai és az afroamerikai zene elemeit használja fel, amelyeket saját hazája zenei hagyományaival kever, ilyen módon teljesen új, sajátosan amerikai szimfonikus stílust teremtve.

Műsor

Schumann – Balogh Máté: Dichterliebe – Metamorphosen
Rodrigo: Con cierto de Aranjuez
Dvořak: IX. szimfónia

Szilvágyi Sándor – gitárSzerekován János – tenor

Vezényel: Yaniv Attar

Ajánló


A vendégek: befutott, sármos, negyvenes férfiak. A házigazda: Lady Rosemary, akibe egyetemistaként reménytelenül…

A Recirquel az idei téli szezonban új, az év végi ünnepek hangulatát idéző…