Program


Adventi koncert / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK
2

Adventi koncert / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK

Két kitűnő kórus szövetkezik ezen a hangversenyen négy remek szólistával és a lengyel hangversenyélet legkiválóbb régizenei együttesével, hogy olyan műveket szólaltassanak meg, amelyek mind a karácsonyi ünnepvárás - vagy már ténylegesen az ünnep - hangulatát fejezik ki. Főként barokk alkotásokat hallunk, de a bécsi klasszika sem hiányzik a koncert kínálatából.  több

Adventi koncert

Műsor:
    Adventi és karácsonyi énekek
    J. S. Bach: Nun komm, der Heiden Heiland - kantáta, BWV 61
    Hammerschmidt: Vom Himmel hoch (kantáta a Kirchen- und Tafel-Music sorozatból)
    Vivaldi: d-moll concerto két hegedűre, csellóra és vonószenekarra, RV 565 (op. 3, No. 11)
    Händel: The King Shall Rejoice - koronázási anthem, HWV 260
    Haydn: E-dúr Salve Regina, Hob. XXIIIb:1
    Händel: Zadok, a főpap, HWV 258

Két kitűnő kórus szövetkezik ezen a hangversenyen négy remek szólistával és a lengyel hangversenyélet legkiválóbb régizenei együttesével, hogy olyan műveket szólaltassanak meg, amelyek mind a karácsonyi ünnepvárás - vagy már ténylegesen az ünnep - hangulatát fejezik ki. Főként barokk alkotásokat hallunk, de a bécsi klasszika sem hiányzik a koncert kínálatából. A karmesteri pulpituson a két kórus vezetői osztoznak.

Az Angelica Leánykar 1989-ben alakult meg Budapesten, a Városmajori Gimnáziumban. Alapítója és máig vezetője Gráf Zsuzsanna kóruskarnagy, a budapesti Zeneakadémia hajdani neveltje. Fennállásának bő három évtizede alatt a kórus számtalan sikert aratott idehaza és külföldön, nemzetközi kórusversenyeken és -fesztiválokon tündökölt, lelkesen népszerűsítve a repertoárdarabok mellett magyar zeneszerzők kórusműveit is. A Purcell Kórus egy évvel később alakult, mint az Angelica Leánykar. Ezt az énekkart is hajdani alapítója vezeti. Vashegyi György irányításával a kórus - az Orfeo Zenekarral szimbiózisban dolgozva - az elmúlt három évtizedben a magyarországi korhű régizenejáték legjelentősebb vokális műhelyévé vált. A Wrocław Baroque Orchestra Lengyelország legjelentősebb historikus régizenei hangszeregyüttese, amelyet Andrzej Kosendiak alpított 2006-ban. Repertoárjuk a korai barokktól a korai romantikáig terjed. Fennállásuk során Philippe Herreweghétől Giovanni Antoniniig a műfaj legjelentősebb karmestereivel működtek együtt.


Vezényel: Gráf Zsuzsanna, Vashegyi György

Közreműködők:
szoprán    Kovács Ágnes, Pintér Ágnes
kontratenor    Bárány Péter
tenor    Komáromi Márton
basszus    Najbauer Lóránt

Angelica Leánykar (karigazgató: Gráf Zsuzsanna)
Purcell Kórus (karigazgató: Vashegyi György)
Wrocław Baroque Orchestra (művészeti vezető: Andrzej Kosendiak)

Ajánló


A Jazz+Az a magyar popzene egyik rövid életű, ám annál sikeresebb formációja. Összesen…

Traccs! Tatabánya legújabb beszélgető-est sorozatának harmadik vendége Dr. Zacher Gábor, akit alighanem senkinek…