Program


A veréb is madár

A veréb is madár

A veréb is madár
magyar vígjáték, 80 perc, 1968

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2020. augusztus 31. hétfő, 16:00

Rendező: Hintsch György

Operatőr: Hildebrand István
Vágó: Zákonyi Sándor
Zene: Dobos Attila

Szereplők: Kabos László, Piros Ildikó, Medveczky Ilona, Szirtes Ádám, Kállai Ferenc, Abody Béla

Hildebrand István, Várkonyi Zoltán és Keleti Márton alkotótársa nevéhez fűződött a Kádár-korszak leglátványosabb tablóinak, legnézettebb szuperprodukcióinak operatőri munkája. Hintsch György 1968-ban forgatott, duplafenekű szatirikus vígjátéka egy olyan jellegzetes Nyugatnak szánt „East anzixfilm” volt, amely a világ gazdagabbik fele felé kacsintgatva egyszerre figurázta ki a létező szocializmusok legjobbikát, s a balatoni extra szolgáltatásokban dúskáló vérkapitalistákat. Ma ez a film ez egyik legkedveltebb retró, ahol csupa olyan unikumot láthatunk, amelyet más szocialista filmben akkoriban nem, Kelet és Nyugat strandjával, a filmnek saját Thunderbolt autóját is felajánló Medveczky Ilonával, Abody Béla konferálásával kísért szocialista vetkőzésjelenetekkel, valamint „Kiskabossal”. Kabos László egy kreatív ikerpárt alakít. Holló Zoltán, verébszerű kisember, mellesleg feltaláló, aki úgy érzi, pusztán azért utasították el zseniális, mindent megtisztító szerkezetét, az „Ultrapatyolexet”, mert testvére 1954-ben disszidált. Dühösen fogadja hazalátogató nagymellényű testvért, Mr. Alexander Hellót, aki jól menő üzletember lett Kaliforniában. Mikor rájön, hogy testvére Szöszit, az ő szerelmét is el akarja csábítani, elcseni útlevelét, és mint Mr Hello, annak ruhájában és bélyegzőjével utazik el a lánnyal Balatonra. A mulatságos történet többszörös csavart vesz, miközben Hildebrand István a korabeli analóg technikával hatalmas bravúrokat hajtott végre. Ilyen többek között az önmagával koccintó ikerpár nagyjelenete, a divatbemutató plánparalel üvegekkel megsokszorozott prizma-látványa, és az egyszál prémmel „felöltöztetett” Medveczky Ilona fényképezése is a mennyezetről, a csillár magasságából.

A filmet Magyar Nemzeti Filmalap filmfelújítási programjában 2017-ben restaurálták, Hildebrand István operatőr közreműködésével.

 Forgalmazó: Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

Ajánlatunk


Előadja a ZsigmondLala Énekstúdió győri amatőr musical csoportja. A műsor időtartama 90 perc.

Fadinard esküvőre készül, de a lova megeszi egy katona szeretőjének szalmakalapját. Hogy a tomboló katona ne verje szét a lakását és a lagziját, Fadinard kénytelen beszerezni egy ugyanolyan kalapot, miközben menyasszonyt, apóst, násznépet kell percenként leszerelnie. Kortalan francia csúcsbohózat.

Ajánló


Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért…

Rádiós, a fiatal tudós a számítógépe tökéletesítésén dolgozik a padláson. Ide érkezik meg négy bolyongó szellem – Kölyök, Meglökő, Herceg…

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!