Program


A diótörő

A diótörő

Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő
Mesebalett három felvonásban
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. január 8. szombat, 18:00

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része az Operaházban. Vaszilij Vajnonen és Oláh Gusztáv emlékének adózva 2015 karácsonyára egy újrapolírozott, a klasszikus balett hagyományait követő, de a 21. század táncművészeti és látványvilágbeli elvárásainak megfelelő új kiállítással jelentkeztünk. A klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A Magyar Nemzeti Balett életében először készített ilyen világszerte elismert művész a társulat tagjaira szabott, belőlük ihletet merítő koreográfiát.

Alkotók
Koreográfus............................ Wayne Eagling / Solymosi Tamás
Zeneszerző............................. Pjotr Iljics Csajkovszkij
Díszlettervező......................... Oláh Gusztáv
Jelmeztervező........................ Rományi Nóra
Betanító balettmester............. Wayne Eagling
Próbavezető balettmester...... Aradi Mária / Dózsa Imre / Mirzoyan Albert / Pongor Ildikó / Prokofieva Irina / Radina Dace / Rujsz Edit / Solymosi Tamás / Szirb György / Venekei Marianna
A növendékeket betanította... Chernakova Olga / Kirejko Dmitrij Taraszovics / Kovács Dénes
A gyermekkar vezetője.......... Hajzer Nikolett
 
Szereposztás:
Mária hercegnő
Melnik Tatiana / Tanykpayeva Aliya / Pokhodnykh Ellina / Takamori Miyu / Balaban Cristina / Pap Adrienn / Lee Yourim
Unokaöcs / Diótörő / Herceg
Leblanc Gergely / Timofeev Dmitry / Balázsi Gergő Ármin / Rónai András / Oláh Zoltán / Lagunov Ievgen / Palumbo Valerio Antonio
Drosselmeier
Cottonaro Gaetano / Szigeti Gábor / Komarov Alekszandr mv. / Bajári Levente
Egérkirály / Egérkirály baba
Melnyk Vladyslav / Kekalo Iurii / Radziush Mikalai / Scrivener Louis / Lagunov Ievgen / Darab Dénes / Lecarpentier Leo
Hercegnő baba / Lujza
Pisla Artemisz / Wakabayashi Yuki / Krupp Anna / Chernakova Olga / Sorokina Nadezhda / Golovyna Yuliya / Asai Yuka

Cselekmény

I. felvonás
A ház előtt korcsolyapálya, sültgesztenyeárus. Egymás után érkeznek a vendégek, hogy együtt ünnepeljenek a családdal.

 
A karácsonyi vendégség 

A vendégek összegyűlnek a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa körül, ahol rengeteg ajándék várja a gyerekeket. Drosselmeier Marika nagybácsikája is megérkezik unokaöccse társaságában, és kis házi bábelőadással is szórakoztatja a vendégeket. Az előadás a Diótörő és az Egérkirály csatájáról szól, amit a Hercegnőért vívnak (akit Lujza, Marika testvére alakít). Drosselmeier Diótörő-bábut ajándékoz Marikának, aki boldogan táncol új kedvencével. A szeleburdi Misi elragadja Marikától és összetöri a Diótörő-bábut. Szerencsére Drosselmeier megjavítja a játékot. A karácsonyi ünnepség közös tánccal zárul, a vendégek hazamennek, a gyerekek aludni készülnek, Marika az új játékával tér nyugovóra.

II. felvonás
Marika szobája 
Marika boldogan, élményekkel tele szenderedik álomba a gyerekszobában. Természetesen mellette van az ajándékba kapott Diótörő-bábu. Az óra éjfélt üt, Marika álmában minden hatalmasra nő: a karácsonyfa, az ajándékok, a bútorok. Sőt, ő maga is átváltozik: Hercegnővé lesz. Megelevenedik a bábelőadás. Az Egérkirály egerek és patkányok élén támadásra készül a ház és a karácsonyfa ellen. Marika félelmében a Diótörőtől (aki nem más, mint az Unokaöcs) vár segítséget. A Diótörő az ólomkatonák megelevenedett hadserege élén legyőzi az Egérkirályt.
 
Utazás a hó birodalmába 
A szoba és a ház csodálatos téli erdei birodalommá alakul át. Marika – aki immár Mária hercegnő – Diótörő herceggel a hópelyhek táncában gyönyörködik. Szép, lírai kettőssel mutatják meg egymás iránti érzéseiket, majd integetve búcsúznak a szállingózó hópelyhektől.

III. felvonás
Utazás 
A Hercegnőt és Diótörő herceget Drosselmeier kíséri Hókristálypalotája felé.

A Hókristálypalota 
A mesebirodalom lakói mély hódolattal fogadják a Drosselmeier Hókristálypalotájába érkező herceget és menyasszonyát, Máriát. Kezdetét veszi a divertissement táncsorozat, amelyben a birodalom „lakói” mutatkoznak be. A lendületes spanyol hármast keleties kígyóbűvölő tánc követi; három kínai táncos ugrásokkal, gyors forgásokkal szórakoztatja a vendégeket. Ezután a férfiszólóval bevezetett fergeteges orosz tánc van soron. A pas de trois ebben a változatban rokokó „porcelánbalerinák” technikás variációja. A divertissement csúcspontján a Rózsakeringő zárja a köszöntéseket. A keringő után következik Mária hercegnő és Diótörő herceg nagy kettőse. A klasszikus hagyománynak megfelelően szerkesztett kettős (adagio-variációk-kóda) a szerelem beteljesülésének hirdetése. A fináléba bekapcsolódik a teljes tánckar és a Hókristálypalota szépséges lakói. 
A kavargó meseképből Marika szobájába térünk vissza. Karácsony másnapján a kislány csodálatos élményekkel ébred. Misi szalad be hozzá, és megosztják egymással álmaikat. 
Marika maga sem tudja, csupán álmodott-e, vagy mégis átélte a karácsonyi varázslatot.

Ajánlatunk


..Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be..

Ajánló


„Nem fiatalok. Nem szépek. Nem hibátlanok. De ma este színpadra lépnek, és le sem engedjük őket, míg nem marad –…

Színes, magyar, történelmi kalandfilm, 128’ R. Lóth Balázs Sz. Berettyán Nándor, Mosolygó Sára, Horváth Lajos Ottó

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!