Program


2. Mendelssohn: Elias

2. Mendelssohn: Elias

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) oratóriumát 1846-ban mutatták be a Birminghami Fesztiválon. A kifejezetten drámai jellegű oratórium az ószövetségi próféta alakját és küzdelmes sorsát példázatszerűen mutatja be. Számos formai jegyében a nagy barokk oratóriumok hatásáról tanúskodik, zenéje azonban a romantika első nagy hullámának méltó képviselője.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2019. október 26. szombat, 19:00

Oratorikus hangverseny
Mendelssohn: Elias – oratórium kórusra, szólistákra és zenekarra

Közreműködik:
Margareta Hatter – szoprán, Sonja Runje – mezzoszoprán,
Németh Bálint – tenor, Matija Meić – basszus
A varasdi székesegyház “Chorus Angelicus” énekkara, VIA Varaždin kórus, Savaria Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Anđelko Igrec

Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) oratóriumát 1846-ban mutatták be a Birminghami Fesztiválon. A kifejezetten drámai jellegű oratórium az  ószövetségi próféta alakját és küzdelmes sorsát példázatszerűen mutatja be. Számos formai jegyében a nagy barokk oratóriumok hatásáról tanúskodik, zenéje azonban a romantika első nagy hullámának méltó képviselője. A műnek sok újszerű vonása is akad, mint például a nyitányt megelőző bariton-recitativo. Az Éliás napjainkban játszott formájának bemutatójára 1847. április 16-án került sor. Az oratórium két nagy részből áll. Az első négy fontos esemény köré szerveződik: a próféta megjövendöli az országos szárazságot, meggyógyítja egy özvegyasszony haldokló fiát, megöleti Baal papjait, s végül könyörgésével megnyitja az ég csatornáit. A második Éliás megvádolásának, menekülésének és mennybemenetelének története. A szorosan a próféta személye köré rendezett cselekmény a megzenésítést is meghatározta: a művet az első ütemektől kezdve Éliás basszus szólama uralja, mellette csupán a (händeli mintára a tömeget megszemélyesítő) kórus jut jelentősebb feladathoz.

Ajánlatunk


A történet két szélhámosról szól: Lawrence úriember, akiről könnyen elhisszük, hogy nemesi sarj, egy száműzött uralkodó; Freddy Benson azonban kisstílű. Meséjében szegény, beteg nagymamájának gyűjt könyöradományokat. Kettejük barátsága akkor kezdődik, amikor kiderül, hogy mindketten a Riviérán kívánnak turistákat kifosztani, és rájönnek, hogy szövetkezve könnyebb. A Steve Martin és Michael Caine játékával fémjelzett film nem véletlenül ihlette meg a „színházcsinálókat”. A fordulatokban gazdag és rendkívül humoros történet kiváló zenével fűszerezve robbant be a Broadwayre, útját azóta is töretlen nevetésorkán, tapsvihar és díjeső övezi.

"Az improvizációval és interaktivitással fűszerezett, porcukor illatú estén felülünk az érzelmi hullámvasútra, és hősünkkel együtt fejest ugrunk egy különös kalandokkal teli utazásba, amelynek a végén az alábbi legfontosabb kérdésekre megtalálhatjuk a választ! – Megsúgom, sokkal közelebb van, mint gondolnánk." – Pokorny Lia

Ajánló


Budapest, 2024. október 10. – A Piero Barone, Ignazio Boschetto és Gianluca Ginoble alkotta világhírű olasz pop-opera trió, az IL…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!