művész


Sajdik Ferenc

Sajdik Ferenc

Sajdik Ferenc (Neuenhagen, 1930. augusztus 21. –) Kossuth-díjas magyar grafikus, karikaturista.

Saját elmondása szerint örökké vidám családba született. Édesanyja balerina volt, édesapja - Sajdik Sándor, nevét Dunakeszin utca viseli - korának legsikeresebb zsokéja. Szülei, nagyszülei szívesen tréfálkoztak, az ifjú Sajdik Ferenc volt alighanem a legkomolyabb tagja e…

 Tovább

Aktuális programok


Jelenleg nincs futó program!

Sajdik Ferenc (Neuenhagen, 1930. augusztus 21. –) Kossuth-díjas magyar grafikus, karikaturista.

Saját elmondása szerint örökké vidám családba született. Édesanyja balerina volt, édesapja - Sajdik Sándor, nevét Dunakeszin utca viseli - korának legsikeresebb zsokéja. Szülei, nagyszülei szívesen tréfálkoztak, az ifjú Sajdik Ferenc volt alighanem a legkomolyabb tagja e jókedvű famíliának.

Gyermekkorát különböző országokban töltötte, többek között Németországban, Görögországban. Talán itt alakult ki benne az az erős honvágy, ami még manapság is hazahúzza, ha néhány napot külföldön töltenek.

Nyomdásznak készült, de érezte, valami más lesz az igazi. A nyomdában mint litográfus (ma már ez a szakma nemigen létezik, a magasnyomó kliséket készítették a litográfusok) egyszer egy karikatúra kliséjét maratta. Ekkor egyik pillanatról a másikra döbbent rá arra, hogy az ő pályája alighanem a karikatúra lesz. Nyolcvanadik születésnapján a KOKSZ műhely közös kiállítással lepte meg a kArton Galériában.

Pályája:

1955-ben a Rádió- és Televízió Újság tördelője és rajzolója lett, és hamar közölni kezdte karikatúráit a Ludas Matyi, majd 1965-ben belső munkatársa lett a szatirikus hetilapnak. Harminc évig hétről hétre ontotta a szellemes rajzokat. Sokan az ő kedvéért vásárolták a lapot, mert esendő figuráit csak szeretni lehet. Talán az emberek saját életpillanataikat látják viszont ezekben a humoros rajzokban-helyzetekben, és szívesen nevetünk önmagunkon (ha nem látja senki).

1990 után - a rendszerváltást követően - a Ludas Matyi napjai meg lettek számlálva. A munkatársak sokáig szerették volna életben tartani a lapot, de a szigorodó financiális feltételek rendre ellehetetlenítették próbálkozásaikat, így hát szétszéledtek. Sajdik karikatúrái még hosszú évekig megjelentek számos magazinban és napilapban - többek között a Képes7 c. színvonalas hetilapban is -, de mindinkább a rajzfilm került munkásságának homlokterébe. Híres és máig igen népszerű rajzfilmsorozatai: A nagy ho- ho- horgász és a Pom-Pom kalandjai (Csukás István meséi alapján).

Pályáján átível az általa illusztrált könyvek sora. Gyermek- és ifjúsági kötetek, pénzügyi vagy épp egészségügyi témák - Sajdik Ferenc grafikáinak stílusa kompakt módon illeszkedik minden műfajhoz. A komoly könyvek élét elveszi, a humorosat még szórakoztatóbbá teszik rajzai.

Néhány éve egy váci műgyűjtő, Papp László unszolására kezdett táblaképeket festeni. Ma már ez, valamint kis méretű, írókat, költőket, művészeket ábrázoló, applikációkkal kombinált portréi jelentik tevékenysége fő csapásirányát. Vácott több mint száz táblaképéből állandó kiállítás is látható. Képein vonzó stílusjegyeivel megteremti azt a sajdikos világot, amellyel rabul ejti a szemlélőt.

Filmjei:

La Fontaine sorozat
Pom Pom meséi
A nagy ho-ho-horgász
Bontott csirke, reklámfilm sorozat
Motto perpetuo (Vajda Béla rendelte)
Figura Ternei

Díjak, elismerések:

Munkácsy Mihály-díj (1977)
Érdemes művész (1988)
Szegedi Nyári Tárlat díja (1997)
IV. Magyar Karikatúra Művészeti Fesztivál 1. díj (2000)
Arany Pálma-díj, Cannes (2000)
Budapest díszpolgára (2006)
Prima Primissima díj /képzőművészet kategória/ (2012)
Kossuth-díj (2013)
Hazám-díj (2014)

Gombóc Artúr, a nagy utazó

Gombóc Artúr, a nagy utazó

Játékszín Nonprofit Közhasznú Kft.
A látvány ihletője

Ajánlataink