Program


Witold Gombrowicz-est / LITERÁRIUM - Kortárs írók a Müpában / Európai Hidak 2018

Witold Gombrowicz-est / LITERÁRIUM - Kortárs írók a Müpában / Európai Hidak 2018

Az Európai hidak fesztivál idei egyik vendégországának, Lengyelországnak külföldön is legismertebb írója minden bizonnyal Witold Gombrowicz (1904-1969).

 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. szeptember 24. hétfő, 20:00

Nem túlzás azt állítani, hogy sorra megjelenő könyvei - főként háromkötetes Naplója - nyomán Magyarországon is népes rajongótábora, valóságos kultusza támadt. Korántsem véletlen tehát, hogy a Literárium e nagy szkeptikus világirodalmi rangú életművének, egyedülálló írásművészetének és emblematikus alakjának megidézésével gazdagítja a fesztivál műsorát. Az életmű egyik legavatottabb hazai ismerője, az est műsorát összeállító Pályi András szerint Gombrowicz az egyik legélőbb és legvitatottabb lengyel klasszikus, a nemzeti önismeret kulcsfontosságú írója, aki egyszerre volt lengyel és úgymond antilengyel, és aki azt mondta, hogy „én úgy szolgálom a társadalmat, hogy nem szolgálom”. Földbirtokos családban született, jogot végzett, mégis avantgárd szerzőként vált világszerte ismertté. Legjelentősebb műveit hazájától távol, emigrációban, Dél-Amerikában és Franciaországban írta, életműve mégis jól kimutatható kölcsönhatásokkal szervesen beépül a modern lengyel irodalomba. Czesław Miłosz szerint „az emberi fájdalom iránti érzékenysége megóvta attól a tébolytól, amely a strukturalizmus bűvöletében fogant irodalmat jellemzi”.
Az előadás alapját a Napló képezi, ám a három dráma, az Yvonne, burgundi hercegnő, az Esküvő és az Operett mellett a Gombrowicz-próza egyik-másik alakját is megidézi, hogy az írói üzenetből kiolvashassuk a ma is időszerű kérdéseket.

a műsor összeállítója: Pályi András
rendező: Harsányi Sulyom László
sorozatszerkesztő: Keresztury Tibor

Ajánlatunk


Az Özvegy Karnyóné vérbő komédia, sok zenével az esendőségről, tele fordulattal, szerethető karakterrel, versengéssel, ármánnyal és persze szerelemmel. És, hogy mit keresnek benne tündérek? Az előadás során erre is fény derül!

Lázár Ervin mesejátékát már számos változatban láthatták az író rajongó olvasói. Tévéjáték, könyv, vagy színházi formában, sőt egy generáció nevelkedett Dömdödöm kedves versmondásán, vagy Bruckner Szigfrid hencegő oroszlán nagyzolásain.

Ajánló


Több, mint 2 évtized – több, mint 600 előadás – 12 Jászai-díj jelölés – 43 orvosi beavatkozás (1 sikeres) –…

A Puskás musical a leghíresebb magyar ember és az Aranycsapat történetét dolgozza fel, és állít méltó emléket neki. A darab…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!