Program


Visegrádi Tánckarnevál

Visegrádi Tánckarnevál

A "Visegrádi Tánckarnevál" című nemzetközi táncszínházi koprodukció bemutatása
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. június 17. vasárnap, 19:30

A Visegrádi Tánckarnevál egy eredeti egész estés táncszínházi darab, melynek szereplői a négy visegrádi nemzet táncos- és zenész előadói. A produkció szlovákiai szlovák és magyar, cseh, lengyel és magyar, partnerek közös művészi munkájának eredménye, mely a Visegrádi soros elnökség tiszteletére jön létre.

A mű célja a népek tánc-, és zenei hagyományainak megőrzése és legszebb példáinak színpadra állítása, az egyedi színek, virtuóz elemek megünneplése. A táncképekben megjelennek az egyes népek saját hagyományai mellett a nemzetközi táncközösségre komponált részletek is együttes előadásban.

A darab csúcspontja a népek díszes lakodalmi viseleteit is felvonultató menyegző tánckép egy korábban Európa-szerte népszerű nemzeti ünnepi tánc dallamaira. Az egységbe szerkesztett darabban különleges hangsúlyt kap az európai nemzetekbe olvadt cigányság máig élő öröksége. A koreográfia az archaikus, eredeti elemektől ível az adaptált, a kortárs táncművészet által is alkalmazott megoldásokig.

A mű záróképe beavatja a nézőket az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség legjobb gyakorlatok regiszterébe felvételt nyert TÁNCHÁZ módszerbe, a közel 50 évvel ezelőtt elindult táncházak hangulatát varázsolja a színpadra, bemutatja a táncház hagyományos megjelenési formáját és annak hatását az autentikus táncrendek színpadra alkalmazására.

A művészi alkotómunka eredményeképpen a visegrádi nemzetek tánc-, és zenei hagyományokat kohézív egységgé harmonizálja a produkció. A produkcióban szereplő táncok többek között: polonéz, kujavjak, oberek, mazur, cseh polkák, zempléni, mátyusföldi, ipolysági szlovák és magyar táncok, szászcsávási cigány táncok, ugrós, szatmári verbunk és csárdás. A projekt előkészítése, létrehozása és bemutatója során a négy nemzet alkotó és előadó művészeinek, szakembereinek valamint a szervezőknek interkulturális párbeszéde tovább erősíti a visegrádi kulturális hálózatot. A táncmű képzeletbeli karavánként utazza be V4 térségét, jó példával szolgálva, és bemutatva, hogyan erősíti egymást a hagyományőrzés és az újítás.

A műsor hivatott a Visegrádi népek közös történelmi kulturális értékeit kölcsönösen megismertetni, illetve elültetni az egység uniformitás nélküli gondolatát.

Az esti program felvezetéseként gyermek táncosok árasztják el a Hősök terén felállított színpadot és előterét. A vidámságot sugárzó gyereksereg viháncoló táncháza szívet melengetően alapozza meg a díszelőadás hangulatát.

Résztvevők:
Duna Művészegyüttes
Magyar Állami Népi Együttes
Bartina, Bem, Bihari együttesek
cseh, lengyel és szlovák táncegyüttesek és zenekarok
hagyományőrző, gyermek és ifjúsági tánccsoportok
Házigazda: Berecz István

Ajánlatunk


Richard Wagner PARSIFAL Színpadszentelő ünnepi játék három felvonásban, német nyelven, magyar angol és német felirattal

Ajánló


A Monte Cristo grófja egy igazi, nagy ívű, romantikus musical Dumas regénye alapján. Szerelem, intrika, bosszú, szenvedély Szomor György dalaival,…

Az ezeregy éjszaka az egyik legismertebb és legcsodálatosabb mese az egész világirodalomban. Páratlanul gazdag és színes történet szerelemről, hűségről, örök…

Mogyeszt Muszorgszkij BORISZ GODUNOV Opera négy felvonásban, prológussal, orosz nyelven, magyar és angol felirattal

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!