Program


Rákász Gergely - Christmas "300 év Karácsony" Lemezbemutató hangverseny

Rákász Gergely - Christmas "300 év Karácsony" Lemezbemutató hangverseny

Töltekezzen zenével több, mint 300 év karácsonyából!

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2017. december 10. vasárnap, 18:00

Rákász Gergely - CHRISTMAS - lemezbemutatóorgonahangverseny

a műsorról:

Tudta, hogy PachelbelÜnnepi kánonját olyan gyakran koppintották, hogy a német mestert a popzene nem hivatalos keresztapjának is nevezik. De a leghíresebb tolvaj mégis a 10éves Bach volt, aki bátyjától csente el a kéziratotés holdfénynél másolta le. Természetesen Johann Sebastian is ott lesz a koncerteken. Liszt Ferenc, Arcadelt - Ave Maria átiratával egyszerre utazunk a romantikaés a Cinquecento reneszánsz világába. CsajkovszkijÉszak Velencéjébe, Szentpétervárra repít bennünket Diótörőjének két halhatatlan részletével, de találkozunk a Napkirály orgonistájával,és a magyar orgona világsztárral, aki a Radio City-t avatta New Yorkban! Töltekezzen zenével több, mint 300év karácsonyából Rákász Gergely legújabb, lemezbemutatóorgonahangversenyén! Részletek: www.rakaszgergely.hu

Ízelítő a hangulatból: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=3OFPbMZ-JSY


Rákász Gergely kommentárja az új lemezről, a felkészülésről, az ideiévrőlés a közelgő hangversenyekről.

“Mondhatnám a naptári bejegyzéseket elnézve, hogy egyéve készülünk erre a lemezre,és a műsorra, de igazából a felkészülés 2005óta tart. Akkor jelent meg az első karácsonyi lemezem, ami 5 kiadástélt meg, a legnépszerűbb volt minden kiadványunk között,és idén ki kellett volna adnunk újra. Az egyszerűbb út helyett azonban - művészként mi mást - a rögösebbet választottuk. A klasszikus zenészek olyanok, mint a jóbor, ha a szervezetünk bírja a strapát, akkor az idővel mi is egyre jobban játszunk. Jómagam például azóta, hogy apa vagyokés a türelem erényét a fiam minden nap rámkényszeríti, rengeteg pozitív változást hallok a felvételeimen. Soha nem gondoltam volna ezt, inkább attól féltem ha családom lesz, majd az elvesztett idő miatt romlik a játékom,és azélet fricskája, hogy pont fordírva történt minden. Ennek tudatában, nem engedtem újra kiadni egy 2005-ös felvételt. Visszaültem a stúdióba, mert azt szeretném, hogy a hallgatóim a legszebbet kaphassák karácsonyra, amit csak adni tudok. Csodálatos munka volt,és persze kíméletlenül őszinte. 2005-ben is a legszebbet akartam adni a hallgatóknak,és csak békés derűvel lehet elviselni azérzést ami a 12évnyi távolságban készült felvételek egymás után hallgatása közben tör rám, hogy miért is nem tudtam eztén már akkor is így eljátszani. Vagy 5évesen. Tudom persze, hogy ez azélet, a tanulás rendje, azt is, hogy 12év múlva remélhetőleg erre a felvételre is ugyanezt mondom majd, de bizonyáraérzi a kedves olvasóa feloldhatatlan dilemmát ami minden művészt folyamatosan ostromol. A lelkünket tesszük egy-egy alkotásba, nehéz szembesülni vele, hogy ez a lélekdarabka korábban csiszolatlanabb volt,és hogy minden bizonnyal egyre több csiszolnivalót veszünkészre benne, ahogy egyre jobban látjuk a szakterületünket. Azonban muszáj néha elengedni ezt a gondolatmenetet, mert különben semmi nem készül el. Nem tudok 12évvelöregebb Rákász Gergelyként játszani, de a mai tudásom legjavát tettük ebbe a lemezbe,és mivel sok ember munkája van benne, talán nem szerénytelen, ha azt mondom gyönyörű lett. Azév vége, mint márévekóta mindig Magyarországé, ezt a műsort játszom idén az adventbenés karácsonykor, több, mint 20 helyszínen itthon.
               A 2017-esév is mozgalmas volt. Útjára indult a Lords of the Organ sorozatom, amely a tervek szerint mindenévben, más más műsorral visszatér a fesztiválokba. Nem titkolt célom volt már a cím választással is, hogy amint Michael Flatley Lord of the Dance sorozata valami nagyon ősit,és elementáris erejű ésértékes anyagot a széles tömegek számára isérdekessétett, ugyanez megtörténhessen az orgonával is. Szembe kellett néznem vele, hogy a hangszerem sokak szemében az unalom,és a régimódiság szimbólumává vált.Évekóta dolgozom ez ellen a negatív trend ellen mind a látványkoncertjeimmel, mind a zenetörténeti narrációkkal,és ez a műsor egy újabb lépés ebben az irányban. Nagyon boldog vagyok, mert az indítás sikertörténet, minden helyszínen teltházzalés rengeteg tapssal. A jövő évi Lordok is készülődnek már Gershwinés a mindig megszólalóBach vezetésével. Idén a reformáció500-ikévfordulójára emlékeztünk, ennek kapcsán nekem is futott egy látványkoncertem, amely megszólalt több, mint 20 helyszínen a történelmi Magyarország területén. Jártunk Erdélyben, Franciaországban, a közönségemmel közösen ajándékoztunk Böjte Csaba Tusnádi házának több, mint 1.200.000.- Forintot, amiből az ottani gyerekeknek egyévig tudtak magyarénektanárt fogadni, hogy a kulturánkat jobban megőrízzük. Voltak egészen rendhagyóhangversenyek, mint a Bachés Bacchus műsor ahol a zene borral párosult, volt hajóutunk a Vízizenével a Szajnán, szóval mozgalmasév volt,és már erősen telik a 2018-as naptár is.

Megkértem néhány barátomat, hogy még a hivatalos megjelenés előtt hallgassák meg a lemezt,és ha megérinti őket valami, akkor osszák meg velünk. Az alábbi gondolatok születtek:

"Az orgona lehetőséget ad a finom lelki rezdülésekés a katedrálisokat megzengetőmonumentálisérzelmek kifejezésére. Gergely Mozart játékában szemtelen kis gyermekként futkározik a hangokonés váratlanul a legmélyebb bölcsességek törnek utat a felszínre, megnevettetve, megrendítveés elvarázsolva."

- Rátóti Zoltán

 

"Gergő zenéje megmelegíti a szívetés felemeli a lelket. Ajánlom mindenkinek aki szereti a szépet,és nem csak karácsonyra."

- Sárik Péter

 

"Mindig meglep amikor számomra egyértelmű, már megtapasztalt szubjektív benyomásaimat egy zeneműről, valaki ellentmondást nem tűrően felülírja. Rákász Gergely albuma közhelyektől mentesen, szeretettel, szenvedéllyelértelmezi újra az előadott műveket.Élményt adószép album született!Ünnepeljük együtt!”

- Szulák Andrea

 

"Orgonálni szenvedély, hit, alázatés elkötelezett hivatástudat, amikor az előadóművész arra törekszik, hogy valami rajtunk túl mutató, lelkünket felemelő összhangot teremtsen bennünk. Rákász Gergelyben mindez tehetséggel, kitartássalés előadói karizmával társul. Játéka mindig megérintésérzéseket, gondolatokatébreszt. A Christmas lemezt hallgatva  arra gondoltam, ha Bach mester Gergely mellett állna, amikor a műveit játssza, odalépne hozzá és megveregetnéa vállát: "Jóvolt fiam". Ez lenne a legnagyobb dicséret, de Rákász Gergely megérdemelné!”

 

- Tolvaly Ferenc



Ajánlatunk


Pietro Mascagni / Ruggero Leoncavallo PARASZTBECSÜLET / BAJAZZÓK Operák olasz nyelven, magyar, angol és olasz felirattal

Az erdőben minden a természet rendje és körforgása szerint zajlik. Ez a nap mégis kicsit más, hiszen kis mókusok születnek. Bár ez is a természet rendje szerint van. De, az egyik kis mókus, Misi, más, mint a többiek, fekete a farkincája.

Ajánló


Egy francia kisvárostól pár kilométerre, egy magányosan álló hegyvidéki házban játszódik a történet. A család a külföldön tanuló Susanne, a…

Babaróka 3+ 100 perc, 1 szünettel Bábtechnika: bunraku

A vígjáték egy izgalmas, kalandos utazáson keresztül, rengeteg humorral világít rá a középkorú nők és a változó kor kikerülhetetlen nehézségeire.…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!