Program


MŰVÉSZASZTAL - Dragomán Györggyel

MŰVÉSZASZTAL - Dragomán Györggyel

2018. április 11-én, szerdán 17 órától kerül sor a MŰVÉSZASZTAL 4. estjére, melynek vendége a kortárs magyar irodalom egyik sikeres szerzője, Dragomán György író, műfordító. Dragomán Györggyel Kováts Judit író, a MŰVÉSZASZTAL sorozat háziasszonya beszélget a MŰvész Stúdióban, az est során A fehér király és a Máglya című regényekből színpadra állított jeleneteket láthatnak az érdeklődők.  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. április 11. szerda, 17:00

A különleges, koncepcióját tekintve is egyedinek mondható MŰVÉSZASZTAL rendezvénysorozat célja, hogy a magyar írók, drámaírók színe-javát bemutassa Nyíregyházán, de a szokásostól eltérő módon: nemcsak beszélgetve velük, hanem műveikből alkotott színpadi produkciók révén is.
Irodalom és színház egymás édestestvérei, a társművészetek között a legközelebb állnak egymáshoz, hiszen a színház – a rendező, a színész, a dramaturg – szöveggel dolgozik, az író pedig szövegeket hoz létre. A színpadra állított darab a közös nevező.
A MŰVÉSZASZTAL Dragomán Györggyel A Vörös Postakocsi Műhely és a Móricz Zsigmond Színház együttműködése révén valósul meg, helyszíne színházunk MŰvészStúdiója. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
A beszélgetés során a vezértémák egyfelől a meghívott alkotó életművéhez igazodnak, másfelől a színházhoz kapcsolódnak. A beszélgetés mellett zenei betétek és performanszok színesítik az estet. Annak bemutatására törekszünk, hogyan működik együtt irodalom és színház, hogyan lesz egy, az író által szövegként megkomponált jelenetből vagy karakterből a dramaturg. a rendező és a színész munkájának, egyéni hozzáadott értékének köszönhetően élő valóság, hús-vér figura, a közönséget a székhez szögező jelenet?
Az első est vendége Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta volt, akivel többek között arról beszélgettünk, hogy a mese a felnőtteké is. A Móricz Zsigmond Színház művészei A Holle anyó birodalma című, Boldizsár Ildikó által átdolgozott mesét mutatták be, rendelkező próba keretébe ágyazva.
A második esten Grecsó Krisztián író, költő, szerkesztő volt a vendég, a központi téma pedig a család. Színművészeink a Harminc év napsütés és a Mellettem elférsz című Grecsó-művekből alkotott jelenetekkel illusztrálták a témát, felolvasó színház formájában.

A MŰVÉSZASZTAL harmadik estjének vendége Tompa Andrea író, színikritikus, a Színház c. folyóirat főszerkesztője volt, a téma a hallgatás. Nem véletlenül, hiszen az Omerta Hallgatások könyve című regényének szereplőit idéztük meg a színpadon.
Negyedik vendégünk, Dragomán György számos díjjal kitüntetett író, műfordító, regényei több mint 30 nyelven jelentek meg. A fehér király c. regényéből film készült.

Felesége Szabó T. Anna költő.

Regényei:
A pusztítás könyve, Balassi, Bp., 2002
A fehér király, Magvető, Bp., 2005
Máglya, Magvető, Bp., 2014
Oroszlánkórus, novellák; Magvető, Bp., 2015
A fehér király, 2. jav. kiad.; Magvető, Bp., 2016

Ajánlatunk


Próbák ideje alatt a nézőtér nem látogatható. Előadások idején az épületlátogatás szünetel.

elkafkásodás két részben

Ajánló


A Szép nyári nap című musical valamikor a hetvenes években játszódik Bácsszentmárián, egy olyan építőtáborban, amelyik közel van a jugoszláv…

zenés családi roadmovie 10-től 100 éves korig

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!