Program


Budafoki Dohnányi Zenekar, Vivaldi: Négy Évszak, Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben

Budafoki Dohnányi Zenekar, Vivaldi: Négy Évszak, Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben

A mai este az évszakok bűvöletében telik.
 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. február 2. péntek, 19:30

Vivaldi Négy évszak című versenymű-ciklusa nem véletlenül a zeneirodalom egyik legnépszerűbb műve. A négy szonettre írt programzenében könnyen tájékozódik a hallgató: szinte kézzel fogható az első tétel madárcsicsergése, a természet éledése, a nyári természet fülledt mozdulatlansága, az ebbe a nyugalomba berobbanó vihar, a szüretelők ünneplése, majd a fogcsikorgató hideg, egy téli este meghitt bensőségessége, a korcsolyázók féktelen száguldása, a beszakadó jég reccsenése, a farsang öröme. Vivaldi ebben a művében szinte szóról-szóra zenésíti meg a szonettek sorait és ehhez a kollektív tudatban rejlő zenei eszköztárat hívja segítségül.
Piazzolla eredtileg külön álló műveket komponált: a nyár című tételt (Verano porteño) írta meg először, ami Alberto Rodriguez Muñoz színdarabjának kísérőzenéje volt. Egy évre rá született az ősz tétel, a szerző csak ezt követően egészített ki darabját négy tételesre. A négy évszak Buenos Airesben kétségkívül Piazzolla legnépszerűbb műve, és bár nem annyira képszerű, mint Vivaldi darabja, a vérpezsdítő ritmusok és hamisítatlan dél-amerikai melódiák érzéki tangót járó táncosokat idéznek elénk. Piazzolla műve eredetileg kamaraegyüttesre íródott (hegedű, zongora, elektromos gitár, bőgő és bandoneon). A mai estén egy vonószenekari hegedűverseny-verziót hallhatnak az érdeklődők.
A hangverseny érdekessége, hogy a két mű azonos évszakai egymást követően hangzanak el. A hegedű szólókat a zenekar két koncertmestere, Viniczai Éva és Berán Gábor szólaltatja meg.

Ajánlatunk


Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a Hans Zimmer zenéje című nagyszabású műsorával. A Dűne, A Karib-tenger kalózai, Pókember 2, Sherlock Holmes, Madagaszkár, Csillagok között, A Da Vinci-kód, Pearl Harbor, Gladiátor, Mission Impossible, és a legendás Hans Zimmer sok más műve a híres Lords of The Sound szimfonikus zenekar előadásában!

6+ Bemutató: 2024.05.11.

Ajánló


A Budafoki Dohnányi Zenekar jótékonysági koncertet ad a közel 30 éve működő Tüdőgyógyászatért Alapítvány javára, amely az Országos Korányi Pulmonológiai…

Nagy siker Európában: Norvégiától Olaszországig, Portugáliától Bulgáriáig, a nagy szimfonikus zenekar, a Lords of the Sound végre Magyarországra érkezik a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!