Program


A bolygó hollandi / Wagner

A bolygó hollandi / Wagner

Wagner: A bolygó hollandi
opera három felvonásban, egy részben



 több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. június 10. vasárnap, 18:00

Irodalom és élet kivételes erejű, párhuzamos hatása a zenére: a hitelezői elől menekülő komponista egy vitorlás fedélzetén szörnyű tengeri vihart él át, s ez idézi emlékezetébe nem sokkal korábbi olvasmányélményét az átok sújtotta kísértethajósról, akinek bűnéért vezekelve ítéletnapig kell a tengeren bolyongania. Mindebből természetesen romantikus opera lesz.

Richard Wagner életművének van néhány kulcsfogalma - a zeneszerző kompozíciós eszköztárából kölcsönzött szóval úgy is mondhatnánk: vezérmotívuma -, ezek egyike, sőt talán a legfontosabb: a megváltás. A megváltásra szomjazó bűnös, aki tévelyeg, és a megváltó, aki nem egy esetben nő. Mi mással válthatná meg a férfit, mint a szerelem és az állhatatos hűség erejével? A bolygó hollandi, a bayreuthi Wagner-kánon (a „bayreuthi tíz”) keletkezési idejét tekintve legkorábbi operája a már eléggé érett, de még eléggé korai művek varázslatos közvetlenségével és ugyanakkor balladai tömörséggel hat.
A Müpa választása kétszeresen is bátor és elfogulatlan volt, amikor 2015-ben az operát először műsorra tűzte: egyrészt azzal, hogy az 1841-es, egyfelvonásos első verziót választotta, másrészt azzal, hogy nyitottságát bizonyítva az innovatív szellemű Kovalik Balázsra bízta a rendezést. Kovalik, akit újraértelmező olvasataiért becsül a nemzetközi operaélet, valóban eredeti módon közelített a történethez, művészmetaforaként értelmezve a címszereplő alakját. Liang Li kínai basszus opera- és koncerténekesként egyaránt elismert. Elisabeth Strid a világ operaházainak rendszerese vendége, a Bayreuthi Ünnepi Játékokon is fellépett. Ric Furman amerikai tenort erőteljes hangjáért és lágy tónusáért dicséri a kritika. Wiedemann Bernadett repertoárján egyaránt szerepelnek Verdi drámai mezzoszoprán és Wagner alt hősnői. Franz Gürtelschmied 2014-ben a Salzburgi Ünnepi Játékokon kezdte pályafutását. A svéd John Lundgren legfontosabb Wagner-szerepei között megtalálható A bolygó hollandi címszerepe, valamint Wotan és Alberich is.

Az Európai Unió Kreatív Európa programjának társfinanszírozásával.

Vezényel: Michael Boder

Szereplők:

Daland: Liang Li
Senta: Elisabet Strid
Erik: Ric Furman
Mary: Wiedemann Bernadett
Kormányos: Franz Gürtelschmied
A hollandi: John Lundgren

Közreműködők:

a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)
Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
No Comment Társulat

Alkotók:

díszlet: Horgas Péter
jelmez: Benedek Mari
művészeti vezető: Fischer Ádám
koreográfia: Ódor Dániel
rendezőasszisztens: Geréb Zsófia
rendező: Kovalik Balázs

Ajánlatunk


A kubai mulatók forró, szivarfüstös éjszakáinak sztárja, a kubai nép elsőszámú kedvence, a HABANA SOCIAL CLUB zenekar a 2024-es világkörüli utolsó turnéjára kiegészült a világhírű Tropicana Club szólótáncosaival és így egy különleges műsorral várja mindazokat, akik egy igazi karibi élményre vágynak.

Ajánló


Minden idők egyik legkedveltebb romantikus története, az ikonikus film sikeréhez méltó, musicalként születik újjá a Madách Színház színpadán.

A Neoton Família az egyik legnépszerűbb magyar popzenei együttes. Angol nevük: Newton Family, ezutóbbi néven jelent meg több lemezük Japánban,…

Richardnak valami hiányzik a munkahelyére való mindennapi ingázáson és a családi életen túl. Mígnem egy szép napon, hazafelé tartva a…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!